23.3.2024. 14:39
0
Uposlenici sarajevske škole se žale da godinama trpe diskriminaciju i mobing
Već godinama niko ne reaguje na žalbe dijela uposlenika i uposlenica Elektrotehničke škole za energetiku u Sarajevu koji tvrde da trpe mobing i diskriminaciju na radnom mjestu i za sve optužuju rukovodstvo škole i aktuelnog direktora Fikreta Radončića.

"U slučajevima kada pokušavate ostvariti bilo koje pravo iz radno-pravnih odnosa bilo da je to pravo na godišnji odmor, neka potvrda ili  pravo na dopust, postoji problem. Kada mi pokušamo naći zakonski put da ostvarimo svoje pravo preko nadležnih institucija onda smo crne ovce“, kažu uposlenici koji su se obratili redakciji Žurnala.

Prema njihovim riječima, krše se zakonski propisi i njihova osnovna prava, pogrešno se primjenjuju odredbe iz kolektivnog ugovora i narušeni su međuljudski odnosi. Protiv onih koji su se usudili napraviti iskorak i tražiti pomoć pokrenut je disciplinski postupak…

„Teško nam je raditi u takvoj atmosferi. Osim manjkavih i nezakonitih disciplinskih postupaka protiv radnika škole, koji su proizveli dalekosežne štetne posljedice kako za rad u školi tako i za mentalno zdravlje radnika, često su se u školi događali i pokušaji indirektnih prijetnji, zastrašivanja, širokog spektra mobinga u svim njegovim oblicima, administrativna ćutnja je postala svakodnevna…“, navode uposlenici. Dodali su da nijedna od donesenih mjera nadležnih inspektora nije djelovala preventivno, pa čak ni sankcijski. 

"Direktor umjesto da postupi kako su mu inspektori naložili on pokreće disciplinske postupke za koje je naknadno inspekcijskim nadzorom utvrđeno da su provedeni nezakonito i zbog toga su školi izrečena dva puta po 3.000 KM“, ističu uposlenici. 

Školski odbor za njihove probleme nema sluha, a prema tvrdnjama uposlenika, ne razmatraju ni brojne inspekcijske izvještaje, dok direktora svaki put ocjenjuju najvišom ocjenom.

Jedan od onih koji ima probleme sa rukovodstvom škole jeste i profesor fizike Emir Ramić, koji je prije 15-ak dana imenovan u Školski odbor iz reda radnika.

"Kolege su mi dale povjerenje i trudit ću se da to i opravdam. Znam za kolege koji su se žalili da imaju problema, a jedan od njih sam i ja", kaže Ramić. On je 2019. bio i jedan od kandidata za direktora škole, ali su ga tadašnja dva člana Školskog odbora ocijenila jedinicom. Kolege su ga savjetovale da se žali, ali on nije želio jer kaže da je shvatio da je izbor direktora politizovan. Kasnije se susretao sa omalovažavanjem na radnom mjestu. Jedne prilike mu škola nije izdala potvrdu koja mu je bila potrebna da bi dijete upisao u vrtić. Obrazloženje nikada nije dobio.

On je 2019. napredovao u višeg savjetnika i po kolektivnom ugovoru ga je sljedovalo 10 posto na plaću. Međutim, rješenje o napredovanju iz te godine je nestalo, da bi tek nakon žalbe upravnom inspektoratu dobio rješenje o napredovanju ali iz septembra 2022. godine.

„Da biste napredovali u višeg savjetnika prvo vas mora predložiti komisija za napredovanje i onda se promovirate na nastavničkom vijeću, pa tek onda direktor izda rješenje. Znajući da sam predložen od komisije i promoviran na nastavničkom vijeću ja znam da to rješenje postoji, ali je ono nestalo. Igrom slučaja od 2020. do 2023. sam u komisiji za napredovanje sa kolegama i nikada nismo dobili prijedlog o mom napredovanju za 2022., nego 2019.“, kaže Ramić, dodavši da sve to deprimirajuće djeluje.

Ovaj proces i dalje traje i još nikada nije došao pred Školski odbor.

Fikret Radončić je prvi put za direktora škole imenovan u novembru 2019., a mandat mu je produžen prošle godine. Uposlenici sumnjaju i u ispravnost prošlogodišnjeg javnog konkursa, za koji navode da je raspisan šest mjeseci ranije. Naime, direktoru je mandat isticao u novembru 2023., dok je konkurs raspisan u maju. Inače, u Pravilniku o izboru, načinu rada direktora srednjih škola stoji da „školski odbor donosi odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor direktora najmanje tri mjeseca prije isteka mandata direktora, odnosno najmanje tri mjeseca prije završetka nastavne godine, ukoliko mandat direktora ističe u periodu juli-oktobar tekuće kalendarske godine“.

Jedina koja je pokazala interes za probleme ovog dijela uposlenika jeste vijećnica Marijela Margeta Hašimbegović, koja je poduzela sve mehanizme dostupne zastupnicima. 

„Uposlenice iz Elektrotehničke škole za energetiku su se na neki način ohrabrile da traže pomoć, jer obično uposlenici ne znaju koji su to koraci i na koji način oni uopšte mogu riješiti situaciju u kojoj se nalaze. Mobing je teško dokazati i zakoni koji su trenutno na snazi ne idu u prilog uposlenicima. Tipično za ovu školu jeste što se ne radi o jednoj ili dvije osobe nego na desetine žena, a evo sad saznajemo i za muškarce. Frapantno je da jedna grupacija uposlenika ne uspijeva da ostvari svoja ljudska prava i pravo na rad. Oni se opstruiraju na svakom koraku“, kaže Hašimbegović.

Obratila se nadležnoj inspekciji i resornom ministarstvu. Kada je sabrala sve inspekcijske nalaze i hronološki šta se dešavalo cijeli slučaj je uputila i Uredu za borbu protiv korupcije na uvid da izvrše svoj nadzor.

U posljednjoj upućenoj inicijativi navodi da je uvidom u registar novčanih kazni i prekršajne evidencije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS utvrđeno da je ovoj školi, u periodu od 2020. do 2023. godine, izdata četiri prekršajna naloga, te da osnov i karakter učinjenih prekršaja predstavljaju osnov za razriješenje direktora i postupanje resornog Ministarstva. 

Radončić odbacuje sve navode o diskriminaciji i mobingu

Direktor Fikret Radončić odbacuje kao neistinite i zlonamjerne bilo kakve tvrdnje o diskriminaciji i mobingu bilo kojeg radnika škole. U više navrata je, kaže, traženo izjašnjenje iz nadležnog Ministarstva po navodima iz anonimnih prijava. I tada se izjašnjavao da su sve optužbe degutantne, neistinite, sa očiglednom namjerom diskreditacije njegove ličnosti.

„Cjelokupna hronologija "dešavanja" u ovoj školi počinje od prvog dana mog imenovanja na poziciju direktora škole, dakle još iz perioda kada objektivno nisam mogao pokazati niti "dobru" ali i "lošu" stranu obnašanja ove odgovorne funkcije“, kazao je. Svjestan je, navodi dalje, manjkavosti zakonskih i podzakonskih akata kojima je direktor škola „odgovorna osoba“, ali da smatra pogpuno pogrešnom tezu da upravo direktor snosi konsekvense i onda kada je evidentan propust nekog od radnika škole.

„Zaista je preduga lista dešavanja u proteklom periodu kojima sam izložen konstantnom optuživanju, vrijeđanju i omalovažavanju“, dodao je.

U odgovoru Žurnalu osvrnuo se detaljno i na svaki prekršaj za koji je škola novčano kažnjena.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS za Žurnal su kazali da su u proteklom periodu zaprimili nekoliko anonimnih prijava koje se odnose na mobing uposlenika u ovoj školi. Iz njihovog daljeg odgovora proizilazi da su tražili izjašnjenje od direktora i da su se zadovoljili s tim da je formiran tim za primanje i rješavanje pritužbi vezanih za zaštitu dostojanstva radnika škole koji je razmatrao zaprimljene prijave, ali je postupak u oba slučaja obustavljen usljed nedostatka, kako je navedeno, "valjanih dokaza kojim bi se potvrdilo da se radi o namjeri vrijeđanja i diskriminaciji. 

I otprilike to je sve što je Ministarstvo po ovim pritužbama uradili. Iz Školskog odbora nisu odgovorili na naš upit.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije kažu da su 20. marta 2023. zaprimili anonimnu prijavu o brojnim nepravilnostima u radu oveškole i da su je dalje dostavili resornom Ministarstvu. O svemu su informisali i MUP KS, a oni su dalje anonimnu prijavu dostavili Tužilaštvu KS.

„U prijavi za zloupotrebu položaja, između ostalog se navodi i mobing. Tužilaštvo KS vrši provjere kako bi se utvrdilo da li u radnjama prijavljenog ima elemenata krivičnog djela zloupotrebe položaja“, odgovorili su iz Tužilaštva KS.

Sarajevo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.