26.3.2024. 11:54
0
Mladi Srebrenice i SDP predložili Grujičiću nazive ulica: Ovo je minimum oko kojeg se možemo složiti
Mladi Srebrenice u pismo načelniku mladenu Grujičiću i predsjednik Skupštine općine Salki Tursunoviću predložili su nazive ulica koji su, kažu, rezultat minimuma oko kojih se mogu složiti bez obzira na etničku pripadnost.

Oni poručuju da je važno da se zajednički sastavi odluka, kojom bi se regulisalo ravnopravno korištenje ćirilice i latinice, te izgled tabli.

- Prema usaglašenom prijedlogu mladih iz Srebrenice, srebreničke ulice i ulice u Skelanima bi nosile nazive ulica tolerancije, kulture, solidarnosti, ravnopravnosti, znanja, slobode, dijaloga, budućnosti, djece Srebrenice, prijatelja Srebrenice, izgradnje mira, mladosti, Nova ulica, Starogradska ulica, Rudarska ulica, Sunčana ulica, Nova ulica i Ulica nade.

Da je pravde, mi znamo da bi ulice u Srebrenici trebale nositi imena po žrtvama genocida, po majkama Srebrenice, po našoj Hatidži, po dobrim ljudima i borcima za pravdu, ali znajući da je naša lokalna zajednica daleko od toga, moramo ponuditi alternativu kako sutra ne bismo imali imena ratnih zločinaca na tablama u središtu Srebrenice. I zato je ovaj prijedlog rezultat minimuma naziva oko kojih se mladi Srebrenice, bez obzira na etničku pripadnost, mogu složiti. A nama je živjeti ovdje – naveo je Ahmo Mehmedović iz SDP koji je predočio inicijativu mladih.

Inicijativa koja je potekla od mladih općine Srebrenica je rezultat nastojanja da se do izmjena dođe jednim drugačijim putem od – preglasavanja, i nametanja imena ulica na način koji bi mogao probuditi tenzije u zajednici.

- Možda prijedlog zvuči pomalo naivno, ali je prilika da iz Srebrenice pošaljemo jednu drugačiju i dobru vijest. Prvi je, da se usaglasimo oko ovih (ili sličnih) naziva ulica u Srebrenici i drugim naseljenim mjestima, koja neće imati nikakve personalne ni ideološke karakteristike.

Drugi je, da takav zajednički kompromis predstavimo kao „Projekat ulica za mir“, gdje će Općina Srebrenica i Skupština općine Srebrenice se obavezati da će donijeti ovakve nazive ulica te proglasiti moratorij i obavezati se da neće vršiti izmjene naziva narednih 20 godina – kazao je Mehmedović.

 Zauzvrat, dodaje on, zajednički bi tražili od donatora u Sarajevu i Banjoj Luci, ali i međunarodnim donatorima, da se obavežu na izdvajanje sredstava za Općinski fond „Projekat ulica za mir“, kojim će direktno finansirati rekonstrukciju i sanaciju ulica koje su predmetom odluke, kao i osiguranja postavljanja tabli i dodatnih sadržaja koje će biti od koristi stanovnicima koji u njima žive.

- Na taj način, priča o ulicama neće biti samo prazna priča za podsticanje predizbornih tenzija – rekao je on.

Ovaj prijedlog dolazi nakon najava da će se nazivi pojedinih ulica mijenjati. Načelnik Grujičić potvrdio je kako bi glavna ulica, koja se u ovom trenutku zove Ulica Maršala Tita, mogla imati naziv Republika Srpska.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.