29.3.2024. 17:21
0
Iz OHR-a tvrde: Schmidt osigurao uslove za fer i transparentne izbore u BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt osigurao je uslove za fer i transparentne izbore, kako bi građani mogli biti sigurni da njihovi glasovi vrijede, saopćeno je danas za RSE iz Ureda visokog predstavnika (OHR), na upit za komentar o usvajanju entitetskog zakona u Rs.

Narodna skupština Rs rano jutros usvojila je Nacrt izbornog zakona Rs, kao odgovor na tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je Schmidt nametnuo 26. marta.

Ustav BiH ne spominje mogućnost da entiteti u BiH provode izbore.

Izmjene koje je Schmidt nametnuo, koristeći tzv. Bonske ovlasti, trebale bi smanjiti mogućnost izbornih manipulacija, kakve su zabilježene na izborima prethodnih godina.

Predviđaju, uz ostalo, biometrijsku identifikaciju birača, što znači da će građani na biralištima, osim lične karte biti identificirani na osnovu biometrijskih parametara.

Šta je suština tehničkih izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt?

Iz OHR-a kažu da se radi o interesu građana koji imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde.

"Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje. Još uvijek postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju", naveli su iz OHR-a za Radio Slobodna Evropa.

Visoki predstavnik nametnuo je izmjene Izbornog zakona nakon što vlast na državnom nivou nije ispoštovala rok koji im je zadao, i sama završila taj posao.

Najviše kritika nakon Schmidtovog poteza upućeno je iz Rs, čija vlast je na njega odgovorila počinjanjem procesa usvajanja vlastitog izbornog zakona, kojim bi trebala biti oduzeta nadležnost za organiziranje izbora od Centralne izborne komisije BiH.

Nacrt izbornog zakona, koji je noćas usvojila Narodna skupština Rs, predviđa i da izborna komisija Rs donosi odluku o održavanju neposrednih izbora u tom entitetu i obavlja sve aktivnosti u vezi s izborom predsjednika i potpredsjednika Rs, kao i entitetske Narodne skupštine.

Sve opće i lokalne izbore na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, od donošenja Izbornog zakona BiH 2001. godine do danas, provodila je Centralna izborna komisija BiH.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.