3.4.2024. 21:32
4
Šokantna saznanja Novalićevog tima: Ko je brisao poruke iz oduzetih telefona, a ko "frizirao" molbu Predsjedništvu?
Advokatski tim bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, koji je trenutno na izdržavanju četverogodišnje zatvorske kazne nakon presude u predmetu "Respiratori", povukao je molbu za pomilovanje upućenu ranije Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju Faktoru je potvrdio advokat Elmir Jahić, jedan od članova Novalićevog advokatskog tima, koji je ovo i najavio prije 15 dana, nakon što je odbijena molba za odgodu odlaska Novalića u zatvor u Vojkoviće. 

- Avokatski tim kad je podnosio molbu za odgodu izvršenja krivične sankcije, odnosno molba da se odloži odlazak Fadila Novalića u Vojkoviće, mi smo tada rekli da smo podnijeli molbu zasnivajući je na Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija zbog zaključenog ugovora kojim je Fadil preuzeo obavezu da izvrši oređeni posao. Mi smo molbu za pomilovanje Predsjedništvu podnijeli kao dodatni argument po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija da se uvaži do 6. mjeseca da Novalić ne ide na izdržavanje, a  kako bi završio ugovorom preuzetu obavezu - pojašnjava Jahić, te dodaje:

-  Imajući u vidu da je to Stupar (Braco, sudija, op.a.) odbio, potpomognut gospođom Minkom Kreho (v.d. predsjednica Suda BiH) protiv koje ću sigurno do kraja sedmice podnijeti krivičnu i disciplinsku prijavu, i Novalić je otišao na izdržavanje zatvorske kazne prije 15-ak dana, prestali su razlozi za tu molbu, jer njen cilj nije ni bio da Predsjedništvo odlučuje da ga pomiluje ili nešto, jer mi nastavljamo svoju borbu.

Međutim, kako ističe Jahić, danas kad ja podnio podnesak za povlačenje te molbe, iz Predsjedništva je dobio informaciju koja je, kako kaže, mnogo interesantnija za javnost.

- Po meni je to afera koja će ozbiljno uzdrmati Ministarstvo pravde. Naime, Ministarstvo pravde kao cirkulator te molbe, kada ju je dostavilo Predsjedništvu, utvrđeno je u Predsjedništvu da fali nekoliko stranica. Znači došlo je do "friziranja" što je presedan. Znači,  neko uzme, istrgne nekoliko stranica i dostavi bez toga. Iz kojih motiva i pobuda, vrijeme će pokazati - kaže advokat Jahić.

Po tom osnovu će također, kako je naveo, podnijeti krivičnu prijavu kako bi se utvrdilo ko je to uradio, neovisno od toga što je on molbu u međuvremenu povukao.

- Znači, ona je povučena, o njoj se ne može raspravljati, ali je činjenica da je neko "frizirao", pripremao teren, misleći da će Novalić tražiti milostinju od Presjedništva. Zapanjujuća je činjenica da je neko to frizirao, a kad sam dobio informaciju iz Presjedništva koje su stranice istrgnute, kad sam ih usporedio, vjerujte - najrelevantnije stranice koje su trebale Predsjedništvu da otvore sliku o kakom se narušavanju vladavine prava radi. Nažalost, Predsjedništvo će moći biti upoznato sa sadržajem molbe u privatnoj režiji, a ne institucionalnoj, jer više te molbe nema, ona je izgubila svoju svrhu - kaže Jahić. 

Ono što slijedi je, kako dodaje, nastavak je pravne bitke, korištenjem drugih mehanizama.

- To je ponavljanje postupka, a i tu sam već frapantne stvari već utvrdio. Jedna od njih je da sam utvrdio da je na relaciji Tužilaštvo - istražitelj vršeno brisanje poruka iz telefona koje su izuzeli u tom postupku. Naravno, vještačenje je moralo potvrditi da su brisane, a ja čisto sumnjam da je Tužilaštvo brisalo poruke koje Novalića diskreditiraju. Jer onda bi imali barem neki dokaz, ovako su ga bez dokaza osudili, ali su zato evidentno izbrisali poruke koje su mu išle u korist - kaže Jahić.

Doaje da će sada Novalićev advokatski tim tražiti novo vještačenje koje će, kako navodi,  zasigurno otkriti sadržaj tih poruka koji je izbisan, kao i ko je izbrisao te poruke.

- Znači, činjenica je da je nalaz faktički urađen na bazi dokaznog materijala koji je kontaminiran, odnosno na bazi uštimanog materijala. A još ću dodati i da vještak koji je radio iz Agencije, u vrijeme kad je radio forenziku, njemu je licenca za rad na tom programu prestala da važi - pojašnjava advokat.

Jahić se još jednom osvrnuo na ulogu stranih ambasadora kada je u pitanju kršenje presumpcije nevinosti optuženih, a kasnije osuđenih u predmetu "Repiratori".

- Oni (Tužilaštvo) nemaju nikakav dokaz protiv Fadila. Oni su zloupotrijebili medije, a onda su potpomognuti bili Murphyjem (američki ambasador Michael, op.a.) koji je targetirao kad će reagirati. Kad se treba saslušati koji svjedok, on je tada izlazio i pričao to što poriča, što ja vjerujem da nije zvanična politika SAD-a. Ili Sattler (Johann, šef Delegacije EU, op.a.) je isto znao u ključnim momentima kad trebaju dokazi, svjedoci, kad treba nešto, da šalje neke poruke građanima i da na neki način način krši presumpciju nevinosti - navodi Jahić.

Dodaje kako je u cijelom slučaju "Novalić osuđen i prije presude", a presuda je "došla čisto da se zadovolji forma".

- A evo, neka to probaju uraditi naprimjer u Srbiji. Pa neće ni izaći iz studija već će biti protjeran, proglašen personom non grata, ali to su države, a mi smo sve ali država nismo, jer to u jednoj suverenoj državi jedan diplomata ne smije raditi. Ne da ne može, nego ne smije. Za takve stvari se ambasadori pozivaju na kosultacije u Predsjedništvo i vraćaju u državu iz koje su došli. A kod nas se miješaju u sve ono što se ni na koji način ne može povesti pod diplomatiju - izičit je advokat Jahić.

Osim najavljenih krivičnih prijava protiv v.d. predsjednice Suda i sudije Stupara, jahić kaže kako će krivične prijave biti podnijete i protiv postupajućih tužilaca, kao i vjerovatno još osoba. 

- Dok detektujem ko je brisao dokaznu građu i koje su to poruke koje su izbrisane. Po dva tri dana provodim sedmično u Tužilaštvu i analiziram dokumentaciju i utvrđujem, između ostalog, i ovo što sam rekao. Sad zasad neću otkrivati u kojim telefonima je to rađeno, gotovo u svim, a da ne kažem da su izvršili povrat recimo telefona gospodina Marića (Kristijan Marić, svjedok kojem je Tužilaštvo oiguralo imunitet od krivičnog gonjenja) i tako dalje - zaključuje Jahić. 

(Erna H.) 

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.