7.4.2024. 16:02
0
Borenović: Uložili smo prigovor zbog nesprovođenja istrage protiv Dodika i ostalih
Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, izjavio je da je podnesen prigovor glavnom tužiocu na odluku Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv predsjednika RS Milorada Dodika i još 175 osoba protiv kojih je 2022. godine podnesena krivična prijava zbog izborne krađe.

Borenović je naglasio da je postupajući tužilac pristupio paušalno, te da se to vidi u obrazloženju njegove odluke.

- Podnijeli smo stotine dokaza, a odluka sadrži uglavnom citiranje naših dokaznih materijala, a tek jedan kraći dio samo obrazloženje. Navodi se da su ispitana tek dva svjedoka, i to predsjednici biračkih odbora sa područja Zvornika, koji su imali više nego jasan lični interes da kažu da nije bilo nikakvih neregularnosti. Takođe, u obavještenju nema rezultata analize dokaza koji su dostavljeni uz krivičnu prijavu, iako neki od njih, kao što su snimci cijepanja glasačkih listića, jasno potvrđuju navode iz krivične prijave - kaže Borenović.

Glavni razlog za nesprovođenje istrage su iz Državnog tužilaštva naveli da se u radnjama ne vidi namjera, dodao je. 

- Budući da se u obavještenju navodi samo da Tužilaštvo BiH nije utvrdilo postojanje umišljaja, opravdano se može smatrati da je utvrđeno postojanje osnova sumnje da krivična djela jesu počinjena, a samo detaljnom istragom se može utvrditi je li bilo namjere, što se, u ovom slučaju, očigledno nije uradilo - navodi kaže Borenović.

Borenović je rekao da neki od dokaza koji su priloženi uopće nisu obuhvaćeni obrazloženjem.

- Imamo primjere predsjednika političkih subjekata koji su bili na listi SNSD, a na osnovu učešća tih subjekata na izborima su dobijali mjesta u biračkim odborima, koja su ustupali SNSD-u. Ni to, a ni činjenica da su pojedini kandidati dobijali po 100% glasova na nekim biračkim mjestima, što je statistički nemoguće, tužiocu očigledno ništa nije značilo - kaže ističući da su ove pojave posebno bile izražene na području Doboja.

Navodi da je još mnogo primjera koji jasno navode da se nije odgovorno i detaljno pristupilo krivičnoj prijavi, te da iz svih tih razloga podnosi prigovor glavnom tužiocu.

- Očekujem da će se nakon prigovora mnogo ozbiljnije pristupiti krivičnoj prijavi i provesti ozbiljne istražne radnje. Izborna krađa je začetak krađe i korupcije na visokom nivou i Tužilaštvo nema pravo da zatvara oči pred takvim pojavama. Dokazi koji smo prikupili i podnijeli nesumnjivo pokazuju da je počinjen niz krivičnih djela i naše pravosudne institucije po tome treba da postupaju. Očekujem pozitivan ishod nakon podnošenja prigovora. Izborne krađe se konačno moraju sankcionisati - poručio je Borenović.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.