13.4.2024. 20:21
1
Grad u Republici Srpskoj bankrotirao: Blokiran im račun. Pokrenut postupak prinudne naplate
Opština Bileća je praktično bankrotirala jer nije u mogućnoti vraćati novac po ranije zaduženju, pa je pokrenut postupak prinudne naplate i blokiran im je račun.

Naime, Centralni registar hartija od vrijednosti RS-a pokrenuo je postupak prinudne naplate 19. anuiteta obveznice lokalne oznake OPBC-O-A emitenta Opština Bileća.

Postupak je pokrenut 5. aprila zbog neplaćanja u roku. Riječ je o obveznicama koje su prodate u augustu 2022. godine, kada se Opština Bileća zadužila za 4,3 miliona KM.

Kako su tada izvještavali mediji, obveznice su tada kupili Investiciono-razvojna banka (IRB) Rs i Penzijski rezervni fond (PREF). Novac je bio namijenjen za stare dugove ove lokalne zajednice.

Načelnik Bileće Veselin Vujović tada je rekao da će novac biti prebačen za dug koji imaju prema Poreskoj upravi RS.

- Oko 100.000 maraka ostat će za neke kapitalne investicije. Ovo će nam svakako pomoći da prodišemo i da u narednom periodu opština lakše funkcioniše – kazao je tada Vujović.

Izmirenjem dospjelih obaveza, dodao je on tada, u velikoj mjeri će smanjiti troškove, što će „vjerovatno dovesti do pozitivnog finansijskog rezultata, s obzirom na to da su prethodna dva završna računa ove lokalne zajednice pokazivala deficit“.

- Obveznice ćemo otplaćivati deset godina po kamatnoj stopi od 4,2 posto na godišnjem nivou. Bilo nam je najvažnije da izmirimo dug prema Poreskoj upravi, a sa druge strane razvučemo period otplate. Drugačije se nije moglo – rekao je Vujović.

U prvoj godini, u 12 mjesečnih rata otplaćivat će samo kamatu, a nakon toga slijedi otplata glavnice i kamata u jednakim mjesečnim anuitetima.

Veselin Vujović je tada ispričao da dugovi Bileće dostižu oko 20 miliona maraka. Osim prema Poreskoj upravi, neizmirene obaveze u iznosu od oko tri miliona maraka ova lokalna zajednica ima i prema “Hidroelektranama na Trebišnjici” (HET). Osim toga, i dug prema dobavljačima težak je nekoliko miliona maraka, rekao je on tada za Glas srpske.

Očito je da se finansijska situacija u ovoj opštini nije popravila s obzirom da sada Bileća nije u mogućnosti da vraća ni ove dugove, piše biznis.info.ba.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.