15.4.2024. 17:30
0
Amra Kahrimanović ubijena je prije dva mjeseca, a optužnice protiv Elvisa Ćustendila još nema...
Prošlo je više od dva mjeseca od ubistva Amre Kahrimanović u ugostiteljskom objektu u Tuzli. U nju je službenik policije Elvis Ćustendil ispalio više metaka iz službenog pištolja nakon što je zamoljen da plati račun i napusti kafić.

Pobjegao je sa mjesta događaja, ali je brzom intervencijom policije uhapšen. Iako je bio na godišnjem odmoru, nosio je oružje. Do danas nije poznato radi li se o propustu unutar policije ili je to, jednostavno, dozvoljeno aktima Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Istragu ovog slučaja odmah je preuzela Federalna uprava policije. Direktor FUP-a Vahidin Munjić tada je izjavio za Fokus da je na zahtjev postupajuće tužiteljice formirao tim od osam osoba.

– Krivično djelo je počinio policijski službenik i pretpostavljamo da se smatralo da to ne bi bila objektivna istraga i da je mora raditi neko iz drugog organa. Zatražili smo od MUP-a TK kompletnu dokumentaciju vezano za sve propise o načinu držanja i nošenja oružja unutar policijskog organa. Zatim, informacije da li je protiv njega ranije bilo podnesenih prijava za nasilje itd. To smo zatražili od unutrašnje kontrole. Kada zaprimimo te informacije onda ćemo izvršiti analize. U početnoj fazi najviše nas interesuje taj način držanja i nošenja oružja. Znači, sada tek prikupljamo dokumentaciju pa ćemo ići na saslušanja. Ja se nadam da ćemo ovo brzo završiti – rekao je Munjić nekoliko dana nakon ubistva.

Međutim, uprkos optimizmu direktora FUP-a i činjenici da je počinilac ubistva poznat od prvog dana, ni nakon dva mjeseca nema optužnice niti odgovora na brojna pitanja. Jedina informacija koju je Fokus dobio u ovoj upravi je da se istraga u ovom predmetu vodi u dva smjera.

– Policijski službenici Federalne uprave policije poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u navedenom predmetu, te da se istraga vodi u dva smjera. Prva se odnosi na ubistvo i druga koja se odnosi na eventualne propuste Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Također Vas informišemo da Federalna uprava policije poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u obje istrage, te Vam u ovom trenutku ne možemo dati više informacije – odgovorio je glasnogovornik Emil Sućeska.

U Tužilaštvu TK navode da su do sada obavljena brojna vještačenja i istražne radnje te da su im dostavljeni dokazi.

– U toku su još neke potrebne istražne radnje i vještačenja. Kada se kompletiraju svi dokazni materijali bit će donesena tužilačka odluka odnosno podignuta optužnica – kazao je za Fokus glasnogovornik Tužilaštva Admir Arnautović.

Dodaje da je Ćustendilu pritvor produžen zakonski za još dva mjeseca i traje do 5. maja, kada će sudu ponovo biti predlođeno produženje.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.