24.4.2024. 9:55
1
Savjetnik Denisa Bećirovića upozorava: "Evidentno je da su u posljednjih nekoliko godina ambasadori, koje su predložili Milorad Dodik i Željka Cvijanović..."
FOTO: Predsjedništvo BiH
Diplomatski savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića Nerkez Arifhodžić oglasio se povodom učestalih optužbi nekih zvaničnika bh. entiteta Republika Srpska, da pojedini ambasadori BiH djeluju bez konsultacija s Predsjedništvom BiH.

U vezi s tim Arifhodžić je, između ostalog, istaknu nekoliko činjenica.

- Evidentno je da su u posljednjih nekoliko godina ambasadori, koje su predložili Milorad Dodik i Željka Cvijanović, sistematski i kontinuirano kršili Ustav BiH. Oni su djelovali bez konsultacija s Predsjedništvom BiH ili Ministarstvom vanjskih poslova BiH, s ciljem slabljenja kredibiliteta i međunarodne pozicije BiH. To je posljedica antidejtonske i antiustavne politike bh. entiteta RS zbog čega sve veći broj država uvodi sankcije separatističkim političarima - navodi Arifhodžić.

Dodaje da niko ne može sakriti činjenicu da je nedavno ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Bojan Vujić, na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava, izgovorio teške neistine i insinuacije na štetu države Bosne i Hercegovine, bez bilo kakvih konsultacija s Predsjedništvom BiH.

- Svojim ciljanim antiustavnim i islamofobnim nastupom, zloupotrebljavajući poziciju i izgovarajući neistine, pokazao je čelnicima bh. entiteta RS ko zaista ne uvažava stavove Predsjedništva BiH. „Principijelni“ čelnici iz RS-a nisu reagirali na ovaj skandalozni istup - navodi Arifhodžić.

Također je napomenuo da se predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik sastao krajem februara 2024. s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, a potom i s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

- S obzirom da je vanjska politika isključiva nadležnost države Bosne i Hercegovine, postavlja se pitanje da li je Milorad Dodik izvršio bilo kakvu konsultaciju s Predsjedništvom BiH za ovakvu vrstu posjeta? Zašto je iznosio stavove koji su suprotni usvojenim zakonima, strategijama, odlukama i međunarodnim obavezama BiH? Da li to Dodik pokušava graditi „paralelne i privilegirane“ odnose sa zemljama i režimima koji su međunarodno izolirani i izvan vanjskopolitičkih prioriteta BiH - pita Arifhodžić.

On dalje navodi da su ambasadori i konzuli BiH, imenovani od strane člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, "izazvali  težak diplomatski skandal, javno podižući glas protiv države Bosne i Hercegovine i njenih institucija".

Podsjećam, dodaje Arifhodžić, "16 ambasadora države BiH se, bez odobrenja Predsjedništva BiH, neovlašteno umiješalo u rad pravosudnog sistema BiH i pružilo podršku Miloradu Dodiku".

- Takav neposluh u diplomatiji Bosne i Hercegovine je težak udarac profesiji koja mora ostati vanstranačka, a dirigiran je od vladajućih struktura bh. entiteta RS. Nažalost, tome se priklonio i jedan broj profesionalnih diplomata, valjda primorani na unisono ponašanje, kojima je postao bliži partikularni interes od općeg napretka Bosne i Hercegovine i njene međunarodne pozicije - mišljenja je Arifhodžić.

On je podsjetio da je u maju 2023, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović "zloupotrijebila svoju poziciju i bez konsultacija s druga dva člana Predsjedništva BiH predala Vijeću sigurnosti UN-a papir tzv. izvještaj premijera bh. entiteta RS, pokušavajući stvoriti privid međunarodnog subjektiviteta entiteta, a u svome obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a nije prezentirala  stavove Predsjedništva BiH, već kontroverzne stavove organa entiteta RS".

- „Ustavobranitelji“ iz entiteta RS, kojim su puna usta Dejtona, trebali bi, napokon, pogledati istini u oči i prestati sa zamjenom teza - navodi Arifhodžić.

Po njegovim riječima, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je u svim istupima u inozemstvu zastupala entitetske stavove umjesto državnih stavova Bosne i Hercegovine.

- Teško je povjerovati da to ne čini svjesno i da ne zna da time opstruira utvrđene vanjskopolitičke prioritete BiH. Zbog takvog njenog odnosa nema pravo da bilo kome drži lekcije o „usaglašavanju i konsultacijama u Predsjedništvu BiH“. Za početak, neka krene od sebe i postupa u skladu s usvojenim dokumentima Predsjedništva BiH i zakletvom prilikom preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH. Put za eventualne izmjene utvrđene vanjske politike naše zemlje je poznat, do tada dužnost svih nas, uključujući i kadrove iz bh. entiteta RS, je da poštujemo i provodimo zajednički utvrđenu vanjsku politiku zemlje - ističe Arifhodžić.

Naveo je i da je ambasador BiH u Beogradu Aleksandar Vranješ "izazvao  diplomatski skandal u julu 2023. dajući podršku Aleksandru Vulinu, tadašnjem šefu srbijanske obavještajne službe, i studenticama koje su glorificirale genocid i ratne zločine".

- Da li se ambasador Vranješ konsultirao s Predsjedništvom BiH prilikom davanja podrške Aleksandru Vulinu? Ambasador to nije učinio, niti je dobio odobrenje Predsjedništva BiH niti MVP BiH za takvo djelovanje. Postavlja se pitanje zašto čelnici bh. entiteta RS ne osude ovakvo djelovanje, koji su to motivi i ciljevi da ostaju nijemi? Ovaj priučeni ambasador je i na prethodnoj dužnosti u Zagrebu pokazao slično, uskostranačko, ponašanje u bh. diplomatiji. Takvi teško mogu konstruktivno doprinositi vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine - navodi Arifhodžić.

Na kraju, dodaje on, treba konstatirati da je nedobronamjerna kampanja političara iz bh. entiteta RS u vanjskopolitičkom izrazu providna.

- U njihovim stavovima nema ni principijelnosti niti volje da doprinose zajedničkom napretku na konstruktivan način. Namjera im je jasna, a to je da diskreditiraju sve ambasadore Bosne i Hercegovine koji vrijedno rade u interesu naše države. Takvu politiku ćemo ogoliti do kraja i efikasno djelovati na njenoj marginalizaciji.

Nismo smatrali nužnim da na svaki eksces koji izazovu čelnici iz entiteta RS javno reagiramo, što ne znači da ih nismo registrirali i zauzeli odgovarajuće stavove. Međutim, ponavljanje i akumulacija takvih pojava traži da, kada je vrijeme za to, upozorimo da takva negativna praksa neće biti bez adekvatnog odgovora.

Bosna i Hercegovina će bez dvojbe nastaviti jačati svoju vanjskopolitičku poziciju u saradnji s strateškim partnerima i dokazanim prijateljima iz svijeta, razvijajući svestrane multilateralne i bilateralne aktivnosti - naveo je Arifhodžić, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.