29.4.2024. 21:47
0
Objavljeni detalji: Kako je "pao" Branislav Janjić, odbjegli Elezov saradnik?
Gotovo pola godine nakon hapšenja organizovane grupe u akciji “Kod”, policija iz Istočnog Sarajeva privela je i prvoosumnjičenog Branislava Janjića, osobu sa crvene potjernice Inrerpola.

Iz Policijske uprave ovog grada danas su saopštili detalje hapšenja Janjića, koji se dovodi i u vezu s grupom Darka Eleza.
 
“Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo su dana 29.04.2024. godine u okviru nastavka operativne akcije kodnog naziva „KODE“, lišili slobode lice inicijala B.J. iz Istočnog Novog Sarajeva, za kojim je bila raspisana Međunarodna potjernica zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“ i „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“, saopšteno je iz PU Istočno Sarajevo.

Na osnovu naredbe Okružnog suda u Istočnom Sarajevu i pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo obavljeni su i pretresi kuća, stanova i pomoćnih objekata koje koristi osumnjičeni.

Nakon kriminalističke obrade, Janjić je predat postupajućem tužiocu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

U javnosti se spekulisalo da je Janjić povezan i sa obračunima vezanim za sukob Darka Eleza i Đorđa Ždrala, no to, bar za sada, nije predmet optužnica, pišu Nezavisne.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je 15. novembra prošle godine podnijelo Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu Prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv lica sa incijalima R.B., M.B., B.D., H.A., C.D., M.E., C.I. i P.D. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i Prikrivanje, a protiv lica sa incijalima C.Đ. I S.P. je predložena mjera zabrane napuštanja boravišta.

Policijska akcija kodnog naziva „Kode“ koja je vođena na osnovu informacija dobijenih analizom „Sky“ aplikacije je usmjerena protiv grupe lica koja se sumnjiče da su duži vremenski period na području Istočnog Sarajeva dogovarali kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu različitih vrsta droga, te na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist.

“Postupajuća tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Jasmina Habul koja radi na ovom predmetu će nastaviti da preduzima mjere i radnje u cilju procesuiranja počinilaca krivičnih djela dobijenih analizom „Sky“ aplikacije”, navedeno je u saopštenju.

Policija je, podsjetimo, lani u novembru u akciji “Kode” razbila grupu šverca narkoticima, povezanu sa Darkom Elezom te je uhapšeno 14 osoba osumnjičenih da su preprodajom kokaina, heroina i marihuane, zaradili 2.750.000 KM.

Tada su uhapšeni su Igor Cicović, Danilo Cicović, Đorđe Cicović, Boris Mitrović, Emina Mašić, Dalibor Bambarez, Milan Međo, Dragomir Pandurević, Bojan Rističević, Đorđe Milić, Danijel Stjepandić, Aleksandar Hršum, Boris Kravljača i Peđa Spajić.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu predložilo je pritvor za osam uhapšenih, i to za lica čiji su inicijali B.R, B.M, D.B, A.H, D.C, E.M, I.C i D.P. zbog sumnje da su počinila krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet droge, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i prikrivanje.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo, rekli su da je pretreseno 27 lokacija, na području Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Pala, Istočnog Starog Grada, Banjaluke i Kantona Sarajevo.

Pretresi se vršeni po naredbama Okružnog suda Istočno Sarajevo i nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama i na području Banjaluke policija je pretresla stan koji koristi muškarac i oduzet je automobil.

Policija je saopštila da se grupa sumnjiči da je već duži vremenski period na području Istočnog Sarajeva dogovarala kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu različitih vrsta droga ( kokain, heroin, marihuana , amfetamin, ekstazi i drugih supstanci za proizvodnju opojnih droga), te da su na taj način počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.
 
“Protivpravna imovinska korist stečena izvršenjem ovog krivičnog djela iznosi 2.750.000KM”, navode iz policije.
 
Prema nezvaničnim informacijama dokazi su prikupljeni putem informacija uz pomoć aplikacije “Sky” kao i operativnim radom policije na terenu, a sumnja se da je grupa nastavila kriminalne poslove koje su radili dok im je Elez bio šef.
 
Kada je Elez pritvoren posao je nastavljen, a grupom je rukovodio jedan od saradnika, te su kako se sumnja prodajom droge zaradili basnoslovne cifre.

Akcijom je obuhvaćen i Miljan Radonja, koji se duže vrijeme nalazi u bjekstvu. Većina uhapšenih su dobro poznati ranije zbog droge ali i kao pripadnici automafije.

Iz Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo saopštili su da je akcija “Kode” izvedena po njihovim naredbama u saradnji sa Europolom.
 
“Službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, zajedno sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i u saradnji sa EUROPOL-om, realizuju višemjesečnu akciju kodnog naziva “Kode”, usmjerene protiv grupe lica koja se sumnjiče da su već duži vremenski period na području Istočnog Sarajeva dogovarali kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu različitih vrsta droga”, saopštili su iz Tužilaštva.

Iz PU Istočno Sarajevo ranije je saopšteno da je grupa osumnjičena za krijumčarenje oko 20 kilograma kokaina, 130 kilograma marihuane, 52.000 komada tableta ekstazija, 60 kilograma amfetamina, određenu količinu heroina i supstanci za proizvodnju droge.

Akcija “Kode” imala je svoj nastavak i krajem decembra 2023, godine, kada su na području Istočnog Sarajeva uhapšeni G.G, M.M. i N.S. zbog krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i promet droga otkrivenih raspakivanjem aplikacija “Sky” i “Anom”.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.