13.5.2024. 20:20
0
Bećirović u New Yorku: Obraća se 15. maja na sjednici Vijeća sigurnosti UN
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović boravi u Njujorku, gdje će se u srijedu, 15. maja, obratiti na sjednici Vijeća bezbjednosti Ujedinjenih nacija o stanju u BiH.

Bećirović je izjavio da će svoje obraćanje iskoristiti da ukaže na neke od najvećih problema koje ima BiH.

„Između ostalog, namjeravam reći da u BiH svjedočimo ozbiljnim i brutalnim napadima na ključne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i na ustavni poredak BiH“, kazao je on .

Prema njegovim riječima, to su konstatovali i Vijeće za primjenu mira (PIK), kao i brojne države u Evropskoj uniji, na Zapadu i u drugim dijelovima svijeta.

Na istoj sjednici obratiće se i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Bećirović je dalje naveo da će posjetu Njujorku iskoristiti za lobiranje za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja bi se uskoro trebalo da nađe pred Generalnom skupštinom UN.

„Namjeravam da dodatno nekim državama ukažem na važnost usvajanja ove rezolucije, koja je zasnovana na pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija. Nijedan genocid nakon Drugog svjetskog rata nije tako dokumentovan kao počinjeni genocid u i oko Srebrenice“, rekao je on.

Ocjenio je da i Srbija treba da poštuje žrtve genocida, Ujedinjene nacije i sudove UN.

„Bilo dobro za zvaničnike Srbije da prihvate sadržaj deklaracije skupštine Srbije iz 2010. godine, jer se u toj deklaraciji priznaju pravosnažne presude sudova Ujedinjenih nacija“, kazao je Bećirović.

Ključni cijevi rezolucije o Srebrenici, naveo je on, su da se ojača kultura mira, ohrabri proces pravde, istine i izgradnje povjerenja u regiji, kao i da se afirmiše kultura sjećanja i borba protiv onih koji negiraju genocid.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.