14.5.2024. 21:48
0
Bećirović s Francisom: Rezolucija ima historijsku važnost
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Dennisom Francisom u sjedištu UN-a o rezoluciji o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Ovo je drugi put u posljednjih mjesec dana da je dr. Bećirović razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a.

Dr. Bećirović je podsjetio da su pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a, uključujući Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, nedvosmisleno potvrđene stravične činjenice genocida nad Bošnjacima u UN-ovoj sigurnoj zoni Srebrenica. Rezolucija ima historijsku važnost, jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s nasiljem u svijetu, genocidom i ideologijom negiranja genocida, dodao je dr. Bećirović.

Naglasio je da je Srebrenica bolna rana čovječanstva i usvajanje rezolucije Bosna i Hercegovina smatra podrškom žrtvama na putu do pravde, te važnim doprinosom međunarodne zajednice suočavanju modernog svijeta s posljedicama genocida.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Dennis Francis je istakao da presude međunarodnih sudova predstavljaju neoborive dokaze i sve države imaju obavezu da ih poštuju.

Tokom razgovora dr. Bećirović je izrazio posebno poštovanje spram onih koji će podržati rezoluciju o Srebrenici, te je naglasio da će usvajanje rezolucije voditi ka istinskom pomirenju i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.