15.5.2024. 20:31
2
Reagovala gradonačelnica Benjamina Karić, demantovala navode: "Konkurs provodi Agencija za državnu službu, ne ja lično"
FOTO: N1
Danas je na našem portalu objavljena priča koju je podijelila politička komentatorica Elma Karišik, koja između ostalog na svom blogu objavila, kako navodi, kako se provodila konkursna procedura prijema državnih službenika. Gradonačelnica Benjamina Karić je za naš portal komentarisala navode Karišik. Objavljujemo dio njenog demantija koji se odnosi na dio teksta koji je objavljen na našem portalu.

Benjamina Karić između ostalog navodi koje su po njenom mišljenju neistine iznesene u našem članku ali i članku na portalu komentatorica.ba. 

"U navedenoj objavi iznijeli ste niz neistina, neprovjerenih informacija i kleveta na moj račun počevši od samog sugestivnog naslova Vaše objave.

I) U navedenoj objavi navodite da „U razgovoru sa gradonačelnicom Benjaminom Karić koji smo vodile povodom intervjua za moj blog, Karić mi je lično potvrdila kako ona lično u gradsku upravu zapošljava bez štele ”.

Karić kaže da navedeni navod nije istinit prije svega što rukovodilac bilo kojeg organa uprave ne može zaposliti državne službenike u taj organ uprave, već postupak objave i provođenja javnog konkursa za postavljene državnih službenika vrši Agencija za državnu službu.

Navedeno je definisano odredbama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH, te su kao neke od osnovnih nadležnosti Agencije za državnu službu propisane slijedeće nadležnosti:

utvrđivanje jedinstvenih pravila i postupka selekcije, imenovanja i postavljenja državnih službenika u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine;
planiranje i realizaciju procesa zapošljavanja državnih službenika, na zahtjev i u skladu sa potražnjom organa državne službe.

Obzirom na navedeno, Agencija objavljuje javni konkurs, utvrđuje ispunjavanie uslova javnog konkursa i uslova propisanih zakonom i drugim propisima od strane prijavljenih kandidata, te konačno kreira listu uspješnih kandidata koja se dostavlja rukovodiocu organa uprave radi imenovanja državnih službenika.

Obzir na navedenu zakonsku nadležnost Agencije za državnu službu jasno je da rukovodilac organa uprave ne zapošljava državne službenike, već je to isključiva nadležnost Agencije za državnu službu u smislu objave javnog konkursa i provođenja istog, dok rukovodilac, konkretno ja
u svakom pojedinom slučaju zapošljavania/postavljanja državnog službenika u organ uprave Grad Sarajevo sam uvažila utvrđenju listu uspiješnih kandidata i imenovala na upražnjeno radno mjesto prvorangiranog kandidata sa liste rangiranog od strane Agencije.

"Dakle Vaša objava u prvoj rečenici sadrži neistinu, kao i nastavak Vaše objave koji je koncipiran na isti ili sličan način", kaže Karić. 

2) Vaši dalji navodi da je Agenciia za državnu službu objavila za popunu radnih mjesta državnih službenika upravo potvrđuje moje prednje navode iz tačke 1) ovog dopisa u kojem se jasno navodi da je objava konkursa i provođenja konkursne procedure u iskliučivoj nadležnosti Agencije za državnu službu F BiH.

Nadalje navodite da „ Već u razgovoru sa kandidatima prije pismenog dijela stručnog ispita sam saznala da se već zna ko će biti primljen. Tvrdila je to kandidatkinja koju lično ne poznajem. Uvjeravala nas je pokazujući mobitel kao dokaz da je kontaktirala gradonačelnicu. Da bi mi ista osoba nakon pismenog, a prije usmenog dijela stručnog ispita, rekla da će biti primljena Amela Pašić Hodžić, pokazujući mi na tu kandidatkinju ”.

Nadalje navodite „A onda su stigli i rezultati usmenog dijela ispita, i zaista imenovana kandidatkinja ima najveći broj bodova ".

Navedeno predstavlja grubu neistinu, pa stoga i klevetu budući da me nikada niko nije kontaktirao niti za jedan javni konkurs, upravo uslijed činjenice da je moj stav da u Grad Sarajevo kao organ državne službe kao državni službenik može biti postavljeno/zaposleno samo lice koje u toku konkusne procedure koju provodi Agencija za državnu službu F BiH kao neovisna institucija sa isključivom nadležnošću za tąj dio postupka, bude rangirano kao najuspiešniii kandidat.

U pogledu dijela objave da je imenovana zaista imala naijveći broj bodova Vas još jednom podsjećam da gradonačelnica ne ocjenjuje kandidate, već to vrši isključivo Komisija za izbor koja je neovisna i nepristrasna u provođenju javnog konkursa, a koju imenuje Agencija za državnu službu F BiH, navodi Karić u svom demantiju. 

(Erna H.) 

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.