23.5.2024. 9:40
0
Klub Bošnjaka GV Stolac: Zahtijevaju se hitne mjere povodom rušenja Inat ćuprije u Stocu
Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je nadležnim institucijama zahtjev za poduzimanje hitnih mjera povodom rušenja nacionalnog spomenika 'Ćuprija' (poznatog i kao Inat ćuprija) u Stocu.

Zahtjev je upućen Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Zavodu za zaštitu kulturnog naslijeđa u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine te Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Zahtijevaju poduzimanje:

1. Uvida u stanje nacionalnog spomenika i stručno vještačenje o razlozima rušenja, kao i utvrđivanje neposrednog povoda i eventualno odgovornih lica

2. Hitne mjere prevencije daljeg propadanja kako intaktnih ostataka čeonog zida, tako i ulomaka koji se nalaze u rijeci Bregavi, uz provođenje odgovarajućih stručnih metoda njihove dokumentacije, obilježavanja i snimanja

3. Osiguranja ugroženog prostora od daljeg urušavanja i ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara odgovarajućim fizičkim mjerama i privremenim režimom saobraćaja

U svom obrazloženju navode kako rušenje čeonog zida značajno ugrožava cijelu strukturu nacionalnog spomenika i predstavlja opasnost za živote ljudi koji most koriste.

"S obzirom na vezanost građana Stoca za njihovo kulturno naslijeđe i s obzirom da je Ćuprija jedan od rijetkih spomenika koji je izdriao razlidite pritiske, poplave, zemljotrese i ratove, u Stocu vlada uznemirenost i zbunjenost", navode, između ostalog, u obrazloženju svog zahtjeva Klub bošnjaka Gradskog vijeća Stolac.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.