24.5.2024. 16:20
0
Denis Bećirović objasnio kome nije jasno: "Da su suzdržane države željele oboriti Rezoluciju o Srebrenici, one bi glasale protiv"
Predsjedavajući Predjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se javnosti nakon povratka iz New Yorka gdje je jučer Generalna skupština UN-a izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Zahvalio se svima koji su glasali, i istakao da je rezultat glasanja izvan očekivanja s obzirom na to da znaju s kojom su se mašinerijom suočili. 

Podsjetio je da je samo 19 bilo protiv, a 84 za, te da 68 uzdržanih ne negira presude sudova. 

"I ove države će obilježavati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici", rekao je Bećirović. 

Naglasio je da poziv da se glasa protiv nisu prihvatile brojne članice UN-a.

 "Da su suzdržane željele oboriti Rezoluciju, one bi glasale protiv. Znali su da Rezolucija ima ogromnu podršku i odlučili su biti suzdržani da bi sebi dali nekog političkog prostora. Zato ne treba nasjedati na propagandu koja ima za cilj da od tih država napravimo neprijatelje", dodao je Bećirović.  

Rekao je i da želi da razvijamo dobre odnose i sa Srbijom, te da želi da Aleksandar Vučić shvati da je on predsjednik Republike Srbije, a ne Srba. 

"Ne treba nam srednjovjekovna logika, nego poštivanje međunarodnih prava", dodao je. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.