20.12.2015. 13:38
0
Makedonski glumac Visar Viška otkriva svoj put uspjeha: Preko Facebooka do Hollywooda
Makedonija kao mala i ne tako perspektivna zemlja, iznjedrila je veliki broj istaknutih ličnosti iz domena nauke, kulture, sporta kao i drugih oblasti.

Jedan od istaknutijih makedonskih javnih ličnosti i izvan granica Makedonije jeste glumac Visar Viška. Igrao je glavnu ulogu u slovenačkom filmu “Shangay gipsy” reditelja Marka Neberšnik, koja mu je donijela nagradu za najboljeg glumca na filmskom festivalu na Kosovu, a prvu međunarodnu ulogu je dobio 2008 godine u seriji “Philantrop“ koja se emitirala na NBC-u.

Svakako, uspjeh kao pojam je veoma individualna i relativna stvar, ali se sa pravom može reći da ukoliko u glumi postoji vrh “Olimpa uspješnosti“ to bi za jednog glumca bio Hollywood.

Upravo ovaj makedonski glumac, Visar Viška,  sa svojom ulogom u američkoj krimi seriji “Legends”, pojavljuje se zajedno sa holivudskom zvijezdom Sean Bean, koji je igrao u svjetskim blokbasterima kao što su “Gospodar prstenova”, “Patriotske igre”, serija “Igra tronova...

U “Legends”, Visar tumači ulogu jednog čečenskog vojnika, komandanta iz rata sa Rusijom, s imenom Doku Zakaev, a nakon završetka rata on se bavi krijumčarenjem oružja i droge.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), Viška govori o svojoj dosadašnjoj karijeri, o profesionalnim dostignućima, izazovima sa kojima se suočavao da bi sada bio ono što jeste  konačno, ovaj glumac nesebično otkriva na koji je način iz jedne tako male i naizgled neperspektivne zemlje stigao do Holywooda i o suradnji sa svjetskim glumcima i rediteljima.

“Mogu reći da sam tamo prisutan u serijskim filmovima, ali još uvijek to nije onako kako bih želio”, kaže Visar, koji ističe da je američka filmska industrija počela mijenjati pristup u radu, pružajući šanse glumcima iz evropskih zemalja što se po svemu sudeći ispostavilo veoma dobro. 

       - Prvi kontakt preko društvene mreže -

U odnosu na njegov put koji ga je doveo do uspjeha, ovaj izrazito komunikativni glumac kroz razgovor otkriva i splet okolnosti koje su ga dovele do upoznavanja sa njegovim sadašnjim agentom, Anilom Gajević iz Sarajeva, koja mu je kako kaže, promjenila život, nakon velikog broja nepravdi različitog motiva, koje je preživjeo da bi mu se na kraju “osmjehnula sreća“.

Zanimljivo je, govori Visar, sa Anilom se upoznao sasvim slučajno, preko Facebooka, koju je kontaktirao na inicijativi jedne njihove zajedničke prijateljice, u vrijeme kada je bio, kako kaže, na rubu egzistencije i upravo onda kada je malo falilo da već izgubi strpljenje.

Visar je Anili poslao fotografije i ostali potrebni material za kasting za snimanje filma “Filantropist” na NBC-u. To je rezultiralo sa prvim uspješno odrađenim kastingom u ovom dijelu svijeta, a to je, govori Visar i “prvo Anilino iskustvo kao agent, koja se prijethodno bavila novinarstvom” .

U filmu “Legends” u kojem makedonski glumac tumači ulogu čečenskog vojnika Doku Zakaeva, koju je bilo zamišljeno da glumi “osoba koja je krupna, gruba, s razvijenim mišićima i opasnim pogledom” upravo je pripala njemu, na njegovo veliko iznenađenje. Govoreći o tome, Viška ističe, da "ne trebate biti nabildani i krupni da bi ste bili "zloćesti".

“Producent i reditelj prve dvije epizode, Jimmy Payne rekao je da kada je video kako sam odradio ovo, veoma su se iznenadili jer nisu ni slutili da se na način na koji sam ja igrao ulogu čečenskog vojnika, ona može tumačiti. Zbog toga su počeli govoriti “to je to, ovako izgleda puno bolje i moćnije”, ističe Visar, otkrivajući da ga je nakon toga pozvao reditelj rekavši mu da su našli pravog glumca koji će igrati ulogu čečenskog vojnika Doku.

- Anegdote iza kamera s kolegama sa Balkana -

Publika vidi ono što kamera snimi, ali su uvjek zanimljive anegdote i razni doživljaji glumaca prilikom snimanja filma. Visar kaže da se serija Legends snimala na više lokacija u Prag, Parizu i Californiji. Za svoje kolege iz Hollywooda govori u superlativu opisujući ih kao prave profesionalce i dobre ljude, a za svog kolegu iz Srbije, Nikola Đuričko koji inače, u seriji glumi njegovog mlađeg brata, otkriva jednu zanimljivu anegdotu sa jedne od zabava sa svojim kolegama.

“Sa Đuričkom se znamo i ranije, sarađujemo. Ali, zanimljivo, upravo on u filmu tumači ulogu mog mlađeg brata, iako je stariji od mene. Zato sam se htio našaliti. Jednu djevojku koja je radila u mjestu gdje smo imali zabavu, upitao sam ko izgleda starije od nas dvoje, ja ili on? Znao sam da nije na odmet šaliti se sa kolegama”, ispričao je Visar, dodavši da se nekoliko glumaca sa ovih prostora našlo u ovom serijalu sa kojima su druženje nastavili i nakon njega, i to tako tako što su na Viber kreirali grupu “Čečenska motorizovana brigada“, gdje su u redovnoj komunikaciji, često se viđaju i održavaju prijateljstva, pominjući pri tome kolege Igora Skvaricu i Adnana Haskovića, kao izuzetno dobre glumce, ali i kolege.

- Zašto je Hollywood - Hollywood“ 

Između ostalog, u razgovoru, glumac Visar Viška se osvrće i na pristup prema glumcima od američkih producenata u komparaciji sa pristupom na ovim prostorima, kazujući da s njihove strane uvjek ima poštovanja prema glumcu, poštujući dogovoreno i uvažavajući rad umjetnika.

 “Ovdje se kod nas troše milioni eura za film, ali su uvijek glumci premalo plaćeni. Ima slučaja kada neko iz tehničkog personala ima veći honorar od glumca što je besmisleno, zbog toga su filmovi kod nas onakvi kakvi jesu”, kaže Viška.

Hollywood nije jedini razlog, po kojem se Viška razlikuje od ostalih. Naime, Viška je jedan među prvim glumcima iz Makedonije koji je dobio ulogu u jednom turskom filmu. Viška o turskoj kinematografiji govori u superlativu, kazujući da je prije desetak godina snimao za televizijski serijal “Nemoj da me zaboraviš”, zajedno za turskim glumcem Metinom Šenturkom.

“Tada sam dobio veliku ulogu, jer znate, ja nemam problema sa turskim jezikom, govorim i albanski, makedonski, tako da sam imao sreću da na moje zadovoljstvo glumim u turskim filmovima“, ističe Visar, kazujući da je mogućeda ponovo dobije ulogu u nekom turskom filmu jer je njegov agent u pregovorima o jednoj velikoj ulozi, o čemu će javnost biti informisana.

Javnost najviše zna o svemu onome što se događa pred kamerama, ali u onom momentu kada se kamere isključe, glumci se vraćaju realnom životu koji doista, kako kaže Viša “nije Hollywood” potsjećajući se na mnoge teške momente koje je morao prevazići, jer nijedna prepreka ne može biti veća od želje za uspjehom, no prema njegovim riječima, svaki čovjek treba naći svoj smisao života.  Visar, priznaje da je bilo teških životnih trenutaka koji su bili test izdržljivosti i ispit njegove ličnosti, zato ističe da se svako treba voditi nekim životnim motom.

“Trebamo razmisliti zašto živimo, koja je svrha našeg postojanja i smisao našeg života. Svaki čovjek je samo kap u ovom velikom moru. Mi ovdje nismo sami i zato trebamo pronaći sebe. Želim da preko svog rada, svoje umjetnosti napravim promjene u svijesti ljudi, da čovjek bude napredniji, da razmišljamo racionalnije. Volio bih recimo, novac kao sredstvo ne postoji. Trebamo naučiti da u ovome svijetu živimo zajedno”, zaključuje makedonski glumac Visar Viška.

(Anadolu Agency)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.