11.2.2016. 14:51
0
Milan Popović: Počinjem vjerovati da Županijski sud presuđuje u Severininu korist jer sam ja Srbin
Županijski sud u Zagrebu donio je odluku da sin Severine Kojić i Milana Popovića može pohađati privatni vrtić u koji ga je majka upisala bez saglasnosti oca.

Ovu odluku za Blic je prokomentarisao Milan Popović, koji smatra da ova i ranije odluke Županijskog suda imaju veze s tim što je on Srbin. 

"Treći put zaredom, Županijski sud nipodaštava mene kao zakonskog staratelja i oca i uskraćuje moje zakonsko pravo da brinem i staram se o svome djetetu ravnopravno sa njegovom majkom. I dok se hrvatski sistem s jedne strane diči najvišim standardima zaštite djece, po svemu sudeći samo deklarativno, odluka, poput ove, potvrđuje upravo suprotno, poraz tog sistema, jer se osnovo načelo zajedničkog roditeljskog starateljstva u praksi redovno krši. Nikada nisam pravio bilo kakvu razliku između ljudi različitih vjeroispovijesti, nacionalnosti i boji kože, ali počinjem da vjerujem da odluke Županijskog suda možda imaju veze sa mojim porijeklom i zato što sam Srbin. Po diskriminatorskim presudama Županijskog suda, stiče se utisak da otac treba biti samo povremeni posjetilac djeteta i dobar platiša alimentacije. Sigurno je da ću pravdu potražiti pred najvišim sudskim instancama Hrvatske, ali samo kao uvod u problematizaciju ovog pitanja pred Evropskim sudom u Strazburu i drugim najvišim institucijama Veća Evrope i Evropske Unije. Vjerujem da mnogi očevi na području bivše države ili cijele regije imaju ovakve i slične probleme i siguran sam da mnogi dobri ali diskriminisani očevi imaju šta reći na ovu temu", kazao je Popović. 

(Adna Zukanović-Zilić)
(Foto: Telegraf.rs)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.