1.11.2018. 14:24
0
Bregović: Niko iz rata nije izašao s osjećajem da je tako moralo biti
Iako je Goran Bregović i u vrijeme ''Bijelog dugmeta'' govorio da je "sve samo rokenrol", nikada u njegovom slučaju nije u pitanju bila samo muzika.

Uvijek je uz nju išla kao pratnja i određena poruka. Tako i njegov posljednji album "Tri pisma iz Sarajeva" nosi poruku mira i suživota.

- Posljednjih 20 godina imam velike porudžbine, za Vatikan, simfonijske orkestre, liturgije, ali nisam nikada to objavio. Onda je došla ta porudžbina od Crkve Sen Deni u Parizu. I ostale Sarajlije, da su kompozitori, radili bi isto što i ja jer vjerovatno svi nosimo transfer traume iz tog rata. Niko iz toga rata nije izašao s osjećajem da je to baš moralo biti. I kada sam dobio porudžbinu da pišem za violinu i simfonijski orkestar, krenuo sam od dvije metafore. Jedna je Sarajevo, ali ne kao geografski pojam već metafora za naše vrijeme, jer ono što je bilo u Sarajevu vidimo svuda po svijetu, da komšija jednog dana zapuca na komšiju jer je druge vjere. Druga metafora je violina - rekao je Bregović u velikom intervjuu, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.