16.5.2019. 21:31
0
Ratajkowski ustala protiv zabrane pobačaja: Naša tijela, naša odluka
Vijest da je američka savezna država Alabama usvojila gotovo potpunu zabranu pobačaja uznemirila je mnoge, ne samo u SAD-u, nego i diljem svijeta.

Osim činjenice da se ženama oduzima pravo izbora, ono što je posebno razbjesnilo mnoge je činjenica da je tu odluku donijelo 25 bijelih muškaraca. Zakon će stupiti na snagu šest mjeseci nakon što ga potpiše guvernerka Kay Ivey. Alabama će, kada zakon stupi na snagu, zabraniti pobačaj u bilo kojem slučaju. 

Emily Ratajkowski tek je jedna od mnogih koji su odlučili progovoriti protiv zabrane.

Ratajkowski je svoju poruku poslala pored fotografije na kojoj je gola, što ne iznenađuje, jer je redovito naglašavala da sa svojim tijelom ima pravo raditi što želi, a ne samo ono što moralisti od nje očekuju.

"Ove sedmice, 25 starih bijelaca glasovalo je za zabranu pobačaja u Alabami, čak i u slučajevima incesta i silovanja. Ti ljudi na vlasti nameću svoju volju nad ženskim tijelima kako bi održali patrijarhat i produljili industrijski zatvorski kompleks, tako što sprječavaju žene s niskim ekonomskim mogućnostima da odluče da ne žele rađati. Države koje pokušavaju zabraniti pobačaj su države koje imaju najveći udio crnih žena. Sve se vrti oko klase i rase te je riječ o izravnom napadu na temeljna ljudska prava koja žene u SAD-u zaslužuju i koja štiti presuda Roe protiv Wadea. Naša tijela, naša odluka", napisala je Emily, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.