18.11.2020. 8:34
0
DiCaprio ponovo piše o zaštiti rijeka u BiH: Čekamo poteze Novalića
Holivudski glumac Leonardo DiCaprio ponovo se oglasio na svom Instagram profilu povodom zaštite rijeka u BiH i balkanskoj regiji.

- Dok čekamo da federalni premijer i njegova vlada u Bosni i Hercegovini poduzmu pravne korake kako bi zaštitili rijeke u zemlji od daljeg uništavanja malim hidroelektranama, iz Albanije stižu vrlo obećavajuće vijesti. Vjosa, jedna od posljednjih velikih evropskih divljih rijeka, mogla bi biti spašena od razvoja hidroenergije – napisao je DiCaprio.

Podsjetimo da je DiCaprioi ranije na svom Instagramu pisao za zaštiti rijeka u BiH te spominjao i premijera FBiH Fadila Novalića.


Ovog puta je dodao da je 25. septembra albanski premijer Edi Rama objavio je da je projekt brane Kalivaç odbijen i da će to područje postati nacionalni park. Nacionalni park Vjosa Wild River postao bi najveće evropsko mjesto za očuvanje rijeka.

Područje pokriva nekoliko stotina kilometara rijeka i potoka i štiti stotine ili čak hiljade vrsta poput globalno ugrožene evropske jegulje i nedavno otkrivene Vjosa kamene muhe.

- To bi bilo veliko postignuće za Albaniju i ostatak Evrope, a park bi mogao postati uzor Strategiji biološke raznolikosti u okviru Zelenog sporazuma. Nadam se da će stići još dobrih vijesti o konkretnim akcijama za trajnu i potpunu zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini, Albaniji i ostatku balkanske regije Plavo srce – napisao je ovog puta DiCaprio.


(Lejla Trle) 

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.