19.4.2022. 12:53
0
"Ronaldo mi uvijek nazove selam i govori 'inšallah'. Nije primjer dobrog muslimana ako ih pitate kojoj religiji pripadaju"
Velika porodična tragedija zadesila je Cristiana Ronalda i njegovu porodicu.

Portugalac je na društvenim mrežama potvrdio da je njegov sin preminuo tokom poroda, dok je djevojčica rođena živa i zdrava.

"S neizmjernom tugom moramo objaviti kako je naš dječak preminuo. Ovo je najteža bol s kojom se jedan roditelj može susresti. Samo rođenje naše kćerkice nam može dati snagu da preživimo ovaj trenutak. Želimo zahvaliti doktorima i medicinskim sestrama na svemu. Šokirani smo nakon ovog gubitka i molimo sve za privatnost u ovim teškim vremenima. Naš dječak, ti si naš anđeo. Uvijek ćemo te voljeti", napisao je igrač Uniteda.

Krajem oktobra prošle godine Cristiano Ronaldo i njegova djevojka Georgina radosno su objavili kako očekuju blizance, kćer i sina.

Željno su iščekivali prinove u porodici, no nažalost, jučer ih je pogodila strašna tragedija.

Brojne poruke podrške nakon ogromnog gubitka

Mnoge Ronaldove kolege sportisti i sportski kolektivi su izrazili saučešće i podršku fudbaleru i njegovoj porodici.

Instagram objavu, kojom je par saopćio tužnu vijest, komentarisali su iz lisabonskog Sportinga, kluba u kojem je Ronaldo započeo svoj put prema fudbalskim vrhuncima: "Drži se, Cristiano. Porodica Sportinga je uz tebe." Javili su se i iz Ronaldovog trenutnog kluba Manchester Uniteda: "Tvoja bol je naša bol. Tebi i tvojoj porodici šaljemo svu ljubav i snagu."

Na Ronalda nisu zaboravili ni iz Juventusa, kluba u kojem je igrao prije nego što se preselio u Manchester. "Naše misli i molitve su s tobom, Georginom i s cijelom tvojom porodicom u ovom teškom vremenu", poruka je torinskog kluba.

Kolumbijski fudbaler James Rodriguez, koji je s Ronaldom dijelio svlačionicu u madridskom Realu, također je poslao poruku utjehe: "Drži se, i ti i tvoja porodica." Riječi utjehe napisao je i brazilski fudbaler Felipe Melo: "Bog sve vidi i sve zna. Saosjećam, legendo".

Na Instagramu se komentarom javio još jedan Brazilac, slavni Pele. "Dragi prijatelju, šaljem ti moje molitve i saučešće u ovim tako teškim trenucima. Neka Bog pruži utjehu vašim srcima i osvijetli svaki korak vašeg puta", napisao je Pele.

Teško odrastanje za oboje

Britanski tabloid The Sun prenosi detalje kako do poroda blizanaca nitko nije sumnjao, ni oni, ni liječnici, da će se dogoditi bilo kakav problem pri porođaju. 

Cristiano i Georgina krajem oktobra prošle godine objavili su da čekaju blizance, dječaka i djevojčicu, a sad su doživjeli ono čega su se najviše bojali. Inače, njihov život filmska je priča. Georgina je bila praktički nepoznata djevojka čiji se život promijenio iz korijena u trenutku kada je upoznala slavnog nogometaša Cristiana Ronalda. 

Iako je Georgina trenutno jedna od najpopularnijih žena na cijelom svijetu, prije nego što je upoznala slavnog nogometaša radila je kao konobarica i asistentica u prodaji. Upravo je u trgovini upoznala svog budućeg supruga, s kojim danas ima kćerkicu Alanu Martinu i sad drugu kćerkicu. Ronaldu je ranije surogat-majka rodila još troje djece. 

Naime, njen preminuli otac Jorge odslužio je deset godina zatvorske kazne zbog dilanja droge, pa su malena Georgina i njena starija sestra Ivana oskudijevale u mnogo toga. Željela je sebi priušiti bolji život pa se odlučila okušati kao profesionalna balerina, no tu je karijeru ubrzo morala prekinuti jer joj se tijelo počelo naglo razvijati. 

Cristiano Ronaldo, s druge strane, također je imao teško odrastanje. Godine 2016. godine Cristiano Ronaldo je počeo vezu s Georginom Rodriguez, a u junu 2017. godine dobio je blizance s također, pretpostavlja se, surogat majkom. 

Kada su blizanci Eva i Matteo rođeni, Georgina je već bila trudna s njihovim prvim zajedničkim djetetom te se malena Alana Martina rodila šest mjeseci nakon blizanaca. Cristiano Ronaldo rođen je 1985. na portugalskom otoku Madeiri u jako siromašnoj obitelji. Ima dvije starije sestre i starijeg brata. 

S 12 godina, sam je otišao u Lisabon jer je htio postati najbolji nogometaš na svijetu. To je nazvao i najtežim razdobljem u životu, ali se, uz obiteljsku podršku iz daljine, nije predavao, iako je par puta imao ozbiljnu namjeru odustati. Svaki dan je plakao, ali i disciplinirano trenirao. Život mu je bio težak, nije imao što za jesti, iako se njegova majka jako trudila da njena djeca imaju kakav-takav život. 

Otac je Ronaldu umro 2005. godine od posljedica ciroze jetre uzrokovanoj alkoholom. S njim nikad nije uspostavio dublji odnos jer za to nije imao priliku. To, na neki način, zamjera ocu i radi toga pati. Otac je sudjelovao u portugalskoj intervenciji u Angoli i, kad se vratio, nije bio isti te se odao alkoholu. Cristiano je htio postati otac jako mlad kako bi sa svojim djetetom mogao izgraditi pravi odnos. To vjerojatno ostaje njegova rana. 

U tom je periodu njegov trener bio sir Alex Ferguson kojeg smatra poput oca u fudbalu. Majka ima aktivnu ulogu u njegovom životu i odgoju njegovog sina kojeg je dobio 2010. godine. Ronaldo ističe kako je oduvijek htio biti najbolji, a jedini recept za to je odricanje i rad jer talent bez toga ostane samo neiskorišteni talent. Zato mu smeta kad ljudi govore kako je fudbalerima lako jer se on odrekao puno toga dok se izgrađivao kao fudbaler, a odriče se i puno toga sada kad je uspješni fudbaler. 

Živi spartanski i usamljenički uz red, rad i disciplinu. Ističe da svakodnevno igra pod bolovima i da se na to naviknuo, inače ga ne bi bilo u vrhu nogometa. Slavni nogometaš ponosni je otac petero djece - novorođene djevojčice čije ime još nije objavljeno, četverogodišnje Alane Martine koju je u studenom 2017. godine rodila Georgina Rodriguez, blizanaca Eve i Mattea koje je u junu 2017. godine rodila surogat majka i dvanaestogodišnjeg Cristiana Juniora kojeg je, pretpostavlja se, također na svijet donijela surogat majka 2010. godine.

Rekorder po mnogo čemu

Cristiano Ronaldo postao je jesenas novi rekorder Lige prvaka sa 178 nastupa.

Zaigravši za Manchester United u susretu protiv Villarreala, Ronaldo je upisao 178. nastup u elitnom nogometnom natjecanju "Starog kontinenta" postavši novi rekorder.

Sjajni Portugalac vodi i na ljestvici najboljih strijelaca Lige prvaka sa 136 golova, a rekorder je LP po broju asistencija (42), zatim najviše golova u jednoj sezoni (17).

Također, Ronaldo je svjetski rekorder po broju golova za reprezentaciju, te rekorder po broju golova na evropskim prvenstvima..

Prijateljstvo sa Khabibom

Cristiano Ronaldo i Khabib Nurmagomedov su već godinama odlični prijatelji. 

Portugalac i Rus su se prošle godine družili u Manchesteru gdje je penzionisani borac prisustvovao susretu na Old Traffordu kada su Crveni đavoli dočekali Everton.

Religija je Khabibov sastavni dio života, možda čak i na prvom mjestu što i često ističe na društvenim mrežama, međutim s Ronaldom o tome uopšte ne priča.

Ipak, Khabib je gostujući u jednoj emisiji otkrio neke o detalja razgovora s Ronaldom kazavši da mu portugalski as uvijek nazove selam, odnosno Esselamu alejkum što u prevodu s arapskog na bosanski jezik znači: "Mir i spas Božiji vam želim".

Isto tako je ispričao da Ronaldo u razgovoru s njim često koristi riječ "inšallah" koja je inače svojstvena za muslimane i u prevodu na bosanski jezik znači "ako Bog da".

"Ronaldo mi uvijek nazove selam i govori 'inšallah'. On razumije religiju. Mislim da on vjeruje u svoju religiju, a ja u svoju. Kada upoznam ljude, nikad ih ne pitam kojoj religiji pripadaju. To nije primjer dobrog muslimana. Ako neko vjeruje, to je njegova odluka. Nikad nisam pričao s njim o tome", ispričao je Khabib.

(A. Balićevac)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.