20.9.2022. 12:31
0
Kralj Charles želi novi zakon koji bi donio velike promjene kraljevskoj porodici
Čini se da britanski kralj Charles III planira ozbiljne promjene kada je u pitanju kraljevska porodica.

Naime, Telegraph izvještava da Charles III želi promijeniti zakon koji reguliše ko može dobiti status zamjene monarha u slučaju potrebe.

Prema trenutnom britanskom zakonu koji datira iz 1937. godine, kraljica supruga i četiri odrasle osobe koje su sljedeće u redu za prijestolje raspoređuju se kao državni savjetnici. Taj status ih ovlaštava da obavljaju većinu službenih dužnosti, naprimjer da mijenjanju kraljicu u slučaju njene spriječenosti, potpisuju razne dokumente, prisustvuju sastancima i primaju vjerodajnice novih ambasadora.

Dakle, prema sadašnjem zakonu to pravo imaju Charlesova supruga Camilla te prinčevi William, Harry, Andrew i princeza Beatrice.

Međutim, Charles želi promijeniti zakon tako da se ovo pravilo odnosi samo na zaposlene članove kraljevske porodice, što znači da bi na ovom popisu ostao samo princ William, dok bi ostali izgubili to pravo, prenosi Yahoo Life.

Umjesto njih, čini se vjerovatnim da će te uloge preuzeti princ Edward, brat kralja Charlesa, i princeza Anne, sestra kralja Charlesa.

A ako linija nasljeđivanja ne bude faktor, vjeruje se da bi Kate Middleton također mogla dobiti ovo pravo.


(Admir O.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.