23.11.2022. 14:52
2
Prepoznajete li je: Ona je jedna od najobrazovanijih pjevačica na našim prostorima, sevdalinke naučila da pjeva u Višegradu
Neda Ukraden zasigurno važi za jednu pjevačicu koju krasi iskrenost i vedrina, ali istovremeno ona je jedna od najobrazovanijih pjevačica na našim prostorima, ima zavidnu karijeru i brojne hitove. Mi smo ovoga puta zavirili u biografiju pjevačice i otkrili neke zanimljivosti.

Pjevačica Neda Ukraden ovoga puta u žižu javnosti dospjela je jer je kritikovala svoju kolegicu Lepu Brenu. Navodno je Neda bila na jednoj privatnoj večeri gdje je govorila o pjevačima koji godinama žive u Beogradu, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine. Lepa Brena (Fahreta Jahić iz Tuzle), odrastala je u Brčkom, dok se još kao studentica odselila u Beograd.

-Šta, Brena ne govori bosanski? Kako Haris Džinović i ja imamo poseban govor, a toliko godina smo u Beogradu. Morala sam i ja da peglam akcent, ali volim i držim sve svojih korijena - kazala je Neda.

Neda zasigurno važi za jednu pjevačicu koju krasi iskrenost i vedrina, ali istovremeno ima zavidnu karijeru i brojne hitove. Mi smo ovoga puta zavirili u biografiju pjevačice i otkrili neke zanimljivosti. 

U Višegradu naučila da pjeva sevdalinke

Neda Ukraden rođena je 16. augusta 1950. godine u Imotskom, u Hrvatskoj, dok živi i radi u Beogradu. Njeni roditelji, Dušan i Anđelija, porijeklom su iz Crne Gore. Kako joj je otac bio službenik SUP-a, Neda je često mijenjala mjesto stanovanja. Do druge godine je živela u Imotskom uz baku i djeda, nakon čega je sa roditeljima otišla u Višegrad, gdje je uz komšinicu naučila da pjeva sevdalinke. Zatim su se preselili u Goražde gdje je počela da pjeva na školskim priredbama u osnovnoj školi „Maksim Gorki“ koju je pohađala pet godina. Sljedeća destinacija je bila Brčko gdje su se zadržali dvije godine. Tu se prvi put zaljubila, ali nikad nije htjela otkriti ime svoje simpatije. 



Selidba u Sarajevo

Nedugo nakon boravka u Brčko, Neda se seli u Sarajevo. Tu upisuje osnovnu školu „Slobodan Vuković“ i postaje solista u horu. Pohađala je gimnaziju „Braća Ribar“. Na nagovor prijateljica nastupila je na festivalu Mladi pjevaju proljeću. Izabrala je pjesmu „Kap veselja“ Lole Novaković, ali zbog ogromne treme, dobila je zvižduke umjesto aplauza. Neda je tada pomislila da je njena muzička karijera gotova i prje nego što je počela, ali 1966. godine drugarice su je prijavile na audiciju Radio Sarajeva za vokalnog solistu zabavne muzike, kada je primljena na audiciju. Za Nedu se van Sarajeva prvi put čulo 1969. godine kada je na festivalu Vaš šlager sezone otpjevala pjesmu „Kiše su pale“ koju je napisao Žarko Roje. Nakon toga snimila je još dvije pjesme: „Sve što moje srce zna“ i „Ako me trebaš“. Nastupila je na Jugoslovenskom izboru za Pjesmu Evrovizije sa numerom „Dilema“, ali nije zabilježila veći uspjeh. 



Jedna od najobrazovanijih pjevačica na našim prostorima 

Neda Ukraden jedna od pjevačica sa fakultetskom diplomom. Uperedo sa engleskim jezikom i književnošću koji je studirala na Filološkom fakultetu u Sarajevu, upisala je i srednju muzičku školu na odsjeku za solo pjevanje. Kasnije je u istom gradu završila i Pravni fakultet zbog čega važi za jednu od najobrazovanijih pjevačica na našim prostorima. Imala je opciju da bude asistent na međunarodnom privrednom pravu, ali brak i muzička karijera joj to nisu dozvolili. 

Pjevala pred Titom

Od 1971. – 1973. godine se pojavljivala u emisiji „Na ti“ u kojoj je izvodila svoje nove pjesme. Sarađivala je sa Nikolom Borotom, ali muzička produkcija RTV SA nije blagonaklono gledala na njih zbog čega su teško dobijali termine za snimanje. 1973. godine Neda je otpjevala pjesme „Tri djevojke“ i „Je l’ to taj“ koja je postala veliki hit. 1974. godine se ponovo takmičila u Subotici sa numerom „Mlada majka“, nakon čega je 25. maja ove godine imala prvi od deset nastupa pred predsjednikom SFRJ, Josifom Brozom Titom. U Drvaru je pjevala „Pjesmu maršalu Titu“ povodom godišnjice desanta na ovaj grad.



Prvi album i značajni nastupi 

Svoj prvi album izdala je za zagrebački Jugoton naziva „Ko me to odnekud doziva“ sa numerama: „Došli momci veseli“, „Ima babo sto ovaca“, „Ko me to odnekud doziva“, „Oj, daljino, daleka bila“, „Osam dana“, „Proći će jednom ovi dani“, „Šalvare“, „Tri djevojke“, „Sarajka djevojka“, „U mene se zagledalo jedno momče vrlo milo“, „Večera“, „Ja još pamtim samo tvoje ime“, „Neka suze kažu, mili“. Pored Nikole Borote, jedan od Nedinih saradnika je bio Goran Bregović. 1980. godine Neda je, sa Jadrankom Stojaković i Ismetom Dervoz-Krvavac, izabrana da pjeva prateće vokale za numeru „Lejla“ koju je Seid Memić Vajta izveo na Evroviziji. Pjevačica je za 5 godina održala čak 200 koncerata.

Kratka pauza i novi imidž 

Nakon udaje udaje za Milana Bilbiju, tadašnjeg muzičkog urednika i režisera sarajevske televizije, Neda je napravila kratku pauzu, ali se uskoro vratila na scenu. Svoj povratak je obilježila učešćem u brojnim festivalima, kada je 1982. godine je na festivalu Vaš šlager sezone izvela pjesmu „Ne budi me noćas“ za koju je dobila Zlatni mikrofon i nagradu za interpretaciju, a u Opatiji je nastupila sa numerom „Za tri dana prođe svako čudo“. Nakon toga, Neda je naišla na loše iskustvo sa izdavačkim kućama, ali se vratila u Jugoton i odlučila da promijeni imidž. Skratila je dugu crnu kosu i umjesto folk pjesama, počela je da snima pop. U saradnji sa kompozitorom Đorđem Novkovićem je uradila novi album „To mora da je ljubav“ sa pjesmama: „Davno ljeto“, „Dođi“, „Kaća“, „Leo“, „Najviše tvoja“, „Ne zovi me u ponoć“, „Piši mi“, „Reci mi, gdje sam pogriješila“, „To mora da je ljubav“, „Vrati se s’ kišom“. Album je postigao veliki uspjeh i prodat je u više od 350.000 primjeraka. Nakon toga, Neda je izdala brojne albume i nizala hitove. 



Privatni život 

Nakon brojnih nastupa i za vrijeme uspona karijere, Neda je napravila kratku pauzu jer se udala za Milana Bilbiju, tadašnjeg muzičkog urednika i režisera sarajevske televizije. Ubrzo je rodila ćerku Jelenu i u tom periodu se posvetila porodici. Sa Milanom Bilbijom je bila zajedno 10 godina, a u braku tri godine nakon čega su se razveli.



Ostali su u dobrim odnosima zbog ćerke Jelene. Milan je preminuo 2013. godine, a Neda nije mogla da ode na sahranu jer je sa zetom Pecom čuvala unuke bliznakinje Nedu i Aleksandru. Kasnije je dobila i unuka Dušana. Neda se nije ponovo udavala jer nije pronašla osobu koja bi mogla da prati njen tempo života. U medijima se spekulisalo da je Neda u vezi sa 40 godina mlađim čovjekom, ali ona je to demantovala. Povezivali su je sa Sašom Popovićem i mužem Dragane Mirković, Tonijem, ali pjevačica tvrdi da je sa njima u prijateljskim odnosima. Zaprvo, u ranijim intervjuima je znala izjaviti kako je ljubav njenog života, zparavo, njen unuk. 




Piše: Aldina Rovčanin 

2
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.