10.1.2023. 18:49
2
Potresna ispovijest Nede Ukraden o ratu u BiH: "Otac mi je umro od tuge za rodnom Ilidžom. Nisam mogla pretpostaviti da više nikada neću preći prag svog novog stana na Ciglanama"
Pjevačica Neda Ukraden u svojoj karijeri je osvojila brojne nagrade, a među njima su i „najpopularnija Sarajka ’91“. Međutim, slijed događaja bio je takav da je već naredne godine postala jedna od najomraženijih u rodnom gradu.

U svojoj autobiografiji „Zora je svanula“, a koju je prošle godine izdala, otkrila je svoju stranu priče.

- Nije bilo lako dok sam pisala knjigu proživljavati ponovno tužne i neugodne situacije, posebno te tragične 1992. Naime, kada sam tog aprila 1992. po povratku s turneje po Švedskoj, silom prilika i neočekivano ostala na beogradskom aerodromu, nemoćna da poletim za Sarajevo, jer avioni od početka mjeseca više nisu letjeli za Sarajevo, nisam ni slutila da će od tada moj život, kao i ta karta, neplanirano postati ‘one way ticket’.

- Nisam mogla pretpostaviti da više nikada neću preći prag svog novog, lijepo opremljenog stana na sarajevskim Ciglanama, koji sam te 1992. zaključala i krenula na koncerte u Švedskoj. Nisam ni slutila da ću svoj lokal i stanove na Ilidži i u Lužanima, sve prepune, kao i poslovne prostore na Ciglanama, otada vidjeti samo na papiru i da će mi otac, u 69. godini života, umrijeti od tuge za svojim domom, svojom Ilidžom. Džaba nagrada ‘najpopularnija Sarajka’ lista ‘Svijet’ iz 1991., džaba brojni koncerti i svi naši apeli za mir, džaba vjera u suživot. Mržnja, ljubomora, zavist bili su, ipak, presudni u tim vremenima, a trebalo je i nekako opravdati pljačku i uništenje svih naših dobara, svega što smo generacijama, godinama moji roditelji i ja sticali - rekla je pjevačica za „Azra.ba“.

Rat se završio prije više od 20 godina, a Neda i danas na svojim koncertima pjeva pesmu „Sarajevo, Sarajevo gdje je raja moja“, koju je posvetila svima koji su zbog rata u Bosni morali da se odsele.

- Kada provedeš trideset godina života u jednoj sredini, gde odrastaš, školuješ se, počneš karijeru, doživiš ljubav, brak, rodiš dete, stekneš popularnost izvan granica zemlje, onda samo možeš voljeti tu zemlju i taj grad. Tim više što si sretan da svoj uspjeh i zarađeni novac od pjesama i turneja po cijelom svijetu uložiš ondje gdje vjeruješ da si voljen i cijenjen i gdje vidiš budućnost sebe i svoje porodice. A onda, u nekoliko dana, doživiš sve najgore i još budeš kriv jer si ostao tamo gdje si se zatekao, jer pokušavaš nastaviti život, brinuti o svom dvanaestogodišnjem djetetu i starim roditeljima.

- Kako se od najpopularnije Sarajke u oktobru 1991. postaje omražen nekoliko mjeseci kasnije, najbolje pitati one koji su izmišljali razne laži i uvrede svih tih godina. No, sreća pa sve te izmišljotine nisu mogle trajati dovijeka, jer je istina koja je bila sasvim drugačija, morala kad-tad izaći na vidjelo. Naravno, nije bilo lako to sve izdržati, tim više što sam i u Beogradu doživjela mnogo neugodnosti, paljenje lokala, puno nerazumijevanja. Strašna vremena! Bilo, ne ponovilo se! No, život ide dalje, nauče se neke lekcije, pa u ime ljubavi porodice, publike, u ime dobroga i pozitivnog, nastaviš dalje. Teško je kad izgubiš nekog bliskog, sve drugo može se vratiti, obnoviti, zameniti. Život koji sam živjela u Sarajevu za mene je bio nezaboravan i poslužio mi je kao inspiracija da 1993. napišem pesmu ‘Sarajevo, Sarajevo, gdje je moja raja’, koju sam snimila s grupom ‘Regina’ i koja je kultna pjesma mnogih koji su se silom prilika raselili širom svijeta, i koje sretnem na svojim koncertima - priča pjevačica.

Iako je doživjela pomenute neprijatnosti, rado se vraća u prijestonicu Bosne i Hercegovine, a Neda je otkrila i ko joj pravi društvo dok boravi u Sarajevu.

- Kad god mogu rado svratim u Sarajevo. Imam, naravno, još dragih ljudi s kojima mogu popiti kafu. U kontaktu sam sa svojom generacijom maturanata Treće gimnazije u Sarajevu koju sam pohađala. Iako smo rasuti po svijetu, čujemo se, vidimo se kad možemo i srećni smo što smo zadržali ljubav i poštovanje jedni prema drugima. Lijepo mi je sresti drage kolege s kojima sam često pjevala, družila se. Nažalost, mnogih više nema, pa mi je bila želja da u toj svojoj knjizi zapišem nešto od tih naših druženja, saradnje, prijateljstava. Recimo to da mi je draga Jadranka Stojaković napisala ‘Oči tvoje govore’, a Kemica Monteno ‘Ne budi me noćas’ uz još mnogo detalja o Sarajevu i našem životu u njemu, nalazi se u mojoj knjizi ‘Zora je svanula‘ - kazala je pjevačica.

(A. Balićevac)

 
2
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.