30.1.2023. 9:05
1
Samozatajna Jelena Planinić ljubi 30 godina starijeg Zdravka Mamića: Poznaje li ljubav dobne granice i ovisi li uspješnost odnosa o godinama?
Jelena Planinić iz Ljubuškog nova je djevojka Zdravka Mamića sa kojim bi uskoro trebala stati na ludi kamen. Planinić je čak 30 godina mlađa od svog partnera, zbog čega su uslijedile i brojne kritike na račun ovog para.

"Sigurno joj je muž bio mlađi i ljepši, a ona za dedom ode", "Da je on neki frajer sa 40 godina, pa hajde, starac sa parama i to je to... i kazu pare ne donose sreću, to samo teški kokuzi misle", Koju mu sreću donosi što će oženiti sponzorušu", samo su neki od brojnih negativnih komentara koji su uslijedili, nakon saznanja da su Planinić i Mamić par. 

Inače, Planinić i Mamić već su izvjesno vrijeme zajedno i više ne skrivaju svoje emocije. Često ih je moguće vidjeti po Hercegovini kako razmjenjuju nježnosti. 

Navodno su u Mostaru nedavno kupili i stan koji trenutno uređuju za zajednički život. Jelena iza sebe ima brak koji je navodno okončan zbog ljubavne romanse sa Zdravkom, a sve je krenulo još prije tri godine dok je Jelena, prema pisanjima medija, bila Mamićeva sekretarica. Tad se nije ni pretpostavljalo da su u vezi, budući da je on još uvijek u zakonskom braku s Marinom Mamić s kojom ima dvije kćerke - Ivu i Luciju dok iz prvog braka ima sina Marija. 

Kada je u pitanju Planinić, ona je svoj brak zvanično okončala. Bila je u braku nekoliko godina sa Hercegovcem Dadom Planinićem koji je suvlasnik lanca trgovina odjećom uključujući shopping centar u blizini Međugorja - 'Park & Shop' i živi u Čitluku. 

Na društvenim mrežama, navodna buduća gospođa Mamić je znatno samozatajna. Na Instagramu ima samo jednu objavu, a profil je zaključala za javnost. Na LinkedIn-u se samo navodi da je radila kao recepcionerka. 



Ranije su mediji prenijeli da je Mamić Jeleni kupio skupocjen automobil Range Rover, nakon čega su više puta zajedno viđeni u noćnom klubu Taboo u Mostaru. Nakon toga u javnosti je dospjela i njihova prva zajednička fotografija.



Razlike u godinama između partnera - šta kažu istraživanja i psiholozi? 

Međutim, kako mnogi često problmatiziraju velike razlike u godinama između partnera i takve odnose dovode u pitanje iz brojnih razloga, mi smo provjerili šta o tome govore istraživanja, ali i psiholozi? 

Tako je npr. široko rasprostranjena studija Sveučilišta Emory ispitivala oko 3.000 nedavno oženjenih i rastavljenih ljudi te je pokazala da je razlika u godinama između partnera povezana s rastavom braka.

"
Drugim riječima, parovi čija je razlika u godinama bila manja od pet godina su bili manje skloni razvodu od parova čija je razlika u godinama bila između 10 i 20 godina starosti. Međutim, to je samo jedna studija. Postoje i druga istraživanja, a jedno takvo je i englesko istraživanje iz 2008. godine koje pokazuje da ne postoji značajna povezanost između razlike u dobi i rastave braka. Jedno zanimljivo istraživanje iz 2017. godine sa Sveučilišta Colorado pokazuje da su i muškarci i žene koji se mlađi odluče za brak u početku sretniji, ali ubrzo doživljavaju nagli pad zadovoljstva", navodi psihologinja Marija Granić.

Ipak, Granić navodi da iako "... dob ponekad zaista ne igra nikakvu značajnu ulogu, koliko je igraju stavovi, želje, vrijednosti i razmišljanja pojedinca. To također znači da ne biste trebali pustiti neku osobu s kojom se u svemu slažete ako je ona starija ili mlađa od vas više od 'očekivanog'. Upoznavanje sa starijima i mlađima od nas samih nas pobliže izlaže njihovim pričama, doživljajima, uvidima i izazovima s kojima se susreću. Sve to može dovesti do boljeg slaganja i veće intimnosti ili pak do većih rasprava i razilaženjima u mišljenju, odnosno svaka prednost može postati nedostatak, ali i obrnuto."

Ono što psihologinja Granić navodi jeste da je ključno za uspješan odnos zajednički interesi koji se poklapaju, ali i emocionalna stabilnost i zrelost. Uz to navodi kako ništa ne smijemo generalizirati, jer se u tom slučaju dolazi do pogrešnih zaključaka. 

Dakle, na ključno pitanje da li su godine zaista važne, odgovor je sljedeći: "Godine jesu važne, ali nisu ključne. Uspjeh odnosa ovisi o mjeri u kojoj partneri dijele slične vrijednosti, uvjerenja i ciljeve, podržavaju jedni druge u ostvarivanju osobnih ciljeva, potiču predanost, povjerenje i intimnost te rješavaju probleme na konstruktivan i asertivan način. Pored ovih faktora godine uopće ne predstavljaju mjerilo uspješnosti odnosa, iako zbog njih parovi mogu imati neke dodatne izazove, ali sve dok rade na svojem odnosu, dob ne bi trebala biti prepreka", navodi Granić. 



Piše: A. Rovčanin 

 
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.