16.2.2023. 18:09
0
Cristiana Ronalda optužili za silovanje: Sad moraju platiti veliki novac
Advokat iz Las Vegasa kažnjen je sa 335.000 dolara, razlog je to što je pred američkim sudovima pokušao prisiliti Cristiana Ronalda da plati milione dolara.

To je mnogo više od 375.000 dolara koje je prema ugovoru o tajnosti legendarni nogometaš platio ženi iz Nevade. Ona je tvrdila da ju je Ronaldo silovao u Las Vegasu 2009. godine.

“Smatram da Ronaldo ne bi snosio većinu naknada i troškova koje je potrošio na ovu parnicu da nije bilo loše vjere advokata tužitelja”, rekla je američka okružna sutkinja Jennifer Dorsey u oštroj presudi.

Sutkinja u Las Vegasu smatra advokata tužiteljice Kathryn Mayorge, Leslieja Marka Stovalla, lično odgovornim za plaćanje Ronaldovih troškova procesa i njegovih zastupnika, predvođenih Peterom Christiansenom i Kendelee Worksom.

U povezanom slučaju, sudac državnog suda u Nevadi, koji je greškom u augustu zamalo javno objavio dugo zapečaćene dokumente, odbio je Stovallov zahtjev za sudski nalog da se otpečate ključni dokumenti.

Oni uključuju izvještaj policije iz Las Vegasa o Mayorginoj tužbi protiv Ronalda za silovanje.

“Odluka o povjerljivosti je konačna”, objavila je sutkinja okružnog suda okruga Clark Jasmin Lilly-Spells.

Ukazala je na ranije odluke Dorsey da od javnosti zaštiti rezultate policijskih istraga, ugovor o povjerljivosti između Ronalda i Mayorge iz 2010. i navodno ukradene zapise razgovora advokata i klijenata između Ronalda i njegovih advokata.

New York Times je počeo borbu za objavu spisa prije odluke Dorsey na saveznom sudu. Las Vegas Review-Journal iznio je slučaj pred Lilly-Spells na državnom sudu.

Christiansen je pozdravio presude federalnog i državnog suda. Rekao je da su pokazale da “suci koji marljivo rade ne dopuštaju advokatima da zloupotrebljavaju sistem”.

No, presude ne znače kraj više od četiri godine pravnih bitaka.

Stovall traži od 9. okružnog žalbenog suda Sjedinjenih Američkih Država u San Franciscu da poništi odbacivanje Mayorgine građanske tužbe prošlog juna, podnesene u septembru 2018. godine.

Ako se Stovall također žali na novčanu kaznu, žalbeni suci bi mogli zajedno razmotriti ove stvari.

Mayorga je bivši model i učiteljica koja živi u okolini Las Vegasa. U njenoj tužbi stoji da je upoznala Ronalda u noćnom klubu. Tvrdi da je otišla s njim i drugim ljudima u njegov hotelski apartman.

Kako kaže, Ronaldo ju je tada napao u spavaćoj sobi. Ona je tada imala 25, a on 24 godine.

Ronaldo, koji danas ima 38 godina, jedna je od najprepoznatljivijih svjetskih sportskih zvijezda.

Mayorgina tužba navodi da su Ronaldo ili njegovi saradnici prekršili sporazum o povjerljivosti.

Dogovor su postigli gotovo desetljeće prije nego što je njemačka novinska kuća Der Spiegel 2017. objavila članak pod naslovom “Tajna Cristiana Ronalda” temeljen na dokumentima dobivenim od “portala za zviždače Football Leaks”.

Njena je tužba nastojala poništiti ugovor, optužujući Ronalda i njegove predstavnike za zavjeru, klevetu, kršenje ugovora, prisilu i prevaru.

U dokumentima podnesenim 2021., Stovall je zbrojio štetu od 25 miliona dolara plus advokatske naknade.

Christiansen i Works godinama su se borili na nekoliko frontova kako bi ugovor o povjerljivosti zadržali izvan pogleda javnosti. Tvrdili su da je Stovall nepropisno koristio Mayorgu kako bi pokušao kapitalizirati Ronaldovu slavu i bogatstvo.

Stovall je tvrdio da je Mayorga, koja sada ima 39 godina, imala poteškoća u učenju kao dijete.

Tvrdi da su je Ronaldovi predstavnici toliko pritiskali da nije bila u stanju pristati na odbacivanje krivične prijave koju je podnijela nedugo nakon susreta s Ronaldom i prihvatanje 375.000 dolara.

Ronaldov pravni tim ne osporava da je Ronaldo upoznao Mayorgu i da su imali seks u junu 2009. godine. Međutim, tvrde da je to bio sporazumni odnos, a ne silovanje.

(A. Balićevac)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.