10.5.2023. 10:55
1
Na društvenim mrežama se ne prestaje pričati o "kobasičastim" prstima kralja Charlesa III
Posljednjih dana ne prestaje se pričati o krunidbi britanskog kralja Charlesa III. Mediji su se raspisali o odjeći, gostima, pjevačima, ali mnogima je za oko zapala jedna stvar. Riječ je o kobasičastim prstima kralja Charlesa. Iako su ih mnogi zapazili tek posljednjih dana, britanski monarh već dugo pati od ovog stanja i sam se ranije šalio na račun izgleda svojih ruku, piše Metro.

Svoje "kobasičaste prste" spomenuo je u pismu prijatelju kad je opisivao svog sina, princa Williama u vrijeme njegovog rođenja.

- Ne mogu opisati koliko sam uzbuđen i ponosan. Stvarno izgleda iznenađujuće privlačno i ima kobasičaste prste poput mojih - stoji u odlomku knjige "Charles - The Man Who Will Be King" koju je napisao Howard Hodgson.

Doktor opće prakse dr. Chun Tang, medicinski direktor Pall Mall Medicala u Manchesteru, rekao je da može postojati mnogo razloga zbog kojih osoba može patiti od ovog stanja.

- Često su natečeni prsti simptom zadržavanja vode što može biti uzrokovano brojnim zdravstvenim problemima - rekao je dr. Tang.

Tang je također spomenuo da visoke razine soli, alergijske reakcije, nuspojave lijekova, ozljede i autoimune bolesti također mogu biti razlozi koji pridonose veličini Charlesovih prstiju.

Službeni naziv za "kobasičaste prste" je daktilitis. To je stanje ozbiljnog oticanja koje zahvaća vaše prste na rukama ili nogama, piše Klinika Cleveland. Većina vrsta upala zahvaća samo određeno područje, obično je oteklina koncentrirana na jednom mjestu koje je ozlijeđeno ili oštećeno, ali ako imate daktilitis, cijeli prst na ruci ili nozi bit će natečen cijelom dužinom.

Otok koji zahvaća cijeli prst na ruci ili nozi može biti i simptom bolesti, ali i znak ozbiljne infekcije ili novog problema koji treba liječiti što je prije moguće. Najčešći uzroci daktilitisa uključuju:

Artritis
Neartritične autoimune bolesti
Infekcije

Upala uzrokovana artritisom ili drugim autoimunim bolestima može s vremenom zahtijevati liječenje (ponekad do kraja života), a infekcije je potrebno odmah liječiti.



(Ajdin B.)
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.