13.10.2015. 19:47
0
U Sarajevu izložba panela američkog umjetnika Edwarda Serotte
Izložba panela američkog umjetnika Edwarda Serotte pod nazivom "Kad su prijatelji pomagali prijateljima - Priča o La Benovelenciji" u organizaciji austrijske ambasade u BiH predstavljena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Izložba je posvećena ljudima koji su pomagali i zaštitli jevrejske porodice tokom Holokausta i posljednjeg rata u BiH. 

Serotta se javnosti predstavio s deset panela na kojima je 85 fotografija, prostornih mapa i starih razglednica, printanih u digitalnom formatu.
 
Autor je za Fenu kazao da izložba predstavlja kompilaciju koju je radio prije i nakon opsade Sarajeva. 

Dodao je da je u ratnom Sarajevu proveo oko 50 dana, a da je često boravio u Jevrejskoj opštini. 

- Uposlenici su bili divni i vladala je predivna atmosfera, jer su tamo radili Jevreji, muslimani, krišćani i pravoslavci s ciljem da pomognu svom gradu. Upravo je moja izložba posvećena njima - pojasnio je. 

Također je naglasio da je ovo treće izdanje ove izložbe, a da su ostale dvije predstavljene u Americi te Njemačkoj i Austriji. 

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović kazao je da se već puno toga zna o prisustvu Jevreja u Sarajevu, o njihovom dolasku, ali i o strahotama koje su preživljavali tokom Drugog svjetskog rada i posljednjeg rata u BiH. 

Istakao je da izložba govori o toploj ljudskoj saradnji i podršci koja je uvijek potrebna Sarajevu. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.