30.11.2015. 16:07
0
Bh. umjetnica Maja Bajević na Bijenalu u Veneciji predstavila rad "Arts, Crafts and Facts"
Renomirana bh. umjetnica Maja Bajević bila je jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na centralnoj izložbi 56. bijenala umjetnosti u Veneciji, gdje se predstavila s radom "Arts, Crafts and Facts" ("Umjetnost, zanati i činjenice").

Bajević pojašnjava da je željela da transformira "vizualnost virtualnog, EKG srčanog oboljenja bh. ekonomije u fine vezove i tkanja, objekte koji sami po sebi nemaju smisla jer predstavljaju svojevrstan ne-objekt, prazninu, ponor, ali imaju drugačiju vrstu vrijednosti koju opravdava rad utrošen u njihovo stvaranje".

Učešće Bajević producirano je u BiH, uz pomoć pojedinaca i prijatelja projekta, Ademira Kenovića i "Refresha", Edina Zubčevića i "Gramofona", Unicredit banke i Ambasade Francuske u BiH.

U izjavi dostavljenoj medijima, Bajević je navela da su njen projekt i učešće na Bijenalu naišli na vrlo "glasnu tišinu" države BiH, jer, kako je istakla, nijedan od brojnih ministara kulture nije našao za shodno da odgovori na upit za finansiranje ovog projekta.

Rad Bajević naišao je na veliku podršku kritike te su u toku pripreme za njegovo prikazivanje u Londonu, Zirichu, Parizu i Lundu u Švedskoj.

Venecijanski bijenale je najveća svjetska izložba suvremene umjetnosti koja se održava svake druge godine u Veneciji, na prostoru Giardina.

Na 56. bijenalu umjetnosti u Veneciji učestvuje 89 nacionalnih paviljona. Za centralnu izložbu 56. bijenala umjetnički direktor Okwui Enwezor je odabrao 136 umjetnika iz 53 zemlje.

Nacionalne predstavnike imaju na 56. bijenalu i sve bivše jugoslavenske republike, osim BiH, a na centralnoj izložbi Bijenala Bajević  je učestvovala na poziv Enwezora. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.