2.12.2015. 8:30
0
Izložba "Sarajevo-Wolfsburg, dva grada - jedno prijateljstvo"
„Sarajevo-Wolfsburg, dva grada - jedno prijeteljstvo“, naslov je izložbe fotografija koja će biti otvorena danas u sarajevskoj Vijećnici.

Izložba je nastala u saradnji Kulturwerka iz Wolfsburga, Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini i Gradske uprave Grada Sarajeva povodom 30-godišnjeg gradskog prijateljstva.

Fotografi Jim Marshall i Joachim Ali Altschaffel su napravili 15 portreta građana iz oba grada i na taj način dozvolili uvid u različite dimenzije svakodnevnog života u Sarajevu i Wolfsburgu.

Gradsko prijateljstvo je prije svega nastalo zbog poslovnih i privrednih kontakata, a posebnu ulogu u tome je igrao tadašnji zamjenik predsjednika Upravnog odbora VW-a Horst Münzner.

Tako je 6. decembra 1985. u Wolfsburgu uručena Povelja prijateljstva gradonačelniku Grada Sarajeva Kemalu Hanjeliću. Povezanost ova dva grada nije bila više bazirana samo na privrednoj i poslovnoj saradnji, već je došlo i do kulturne razmjene.

Joachim Ali Altschaffel  fotograf, grafičar i filmotvorac iz Wolfsburga, kao i škotski fotograf Jim Marshall koji živi u Sarajevu, su kroz svoje kamere snimili lične i veoma posebne portrete stanovnika dvaju gradova.

Nogometna zvijezda Edin Džeko, bivši predsjednik Upravnog odbora VW-a Carl H. Hahn su dio ove priče isto kao i trgovac Ljiljana Rajković ili poljoprivrednik Heinrich Niemann. Potrete popunjavaju lične izjave uslikanih osoba o tome šta ih veže za njihov grad.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.