10.12.2015. 8:20
0
Izložba slika Đure Sedera u Umjetničkoj galeriji BiH
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, od 10. decembra do 8. januara 2016. godine, bit će predstavjen ciklus slika Đure Sedera iz Zbirke Franjevačkog samostana Rama-Šćit.

Iako se taj dio Sederovog opusa zasniva na sakralnim motivima, suočeni s njim, može se primijetiti da je podjela na religiozni i nereligiozni segment irelevantna, kako napominje Mirko Jozić u katalogu koji prati tu izložbu. Đuro Seder, bez obzira na motiv, u svom slikarstvu ostaje dosljedan sebi.

Đuro Seder, rođen 1927. godine u Zagrebu, jedan je od najistaknutijih savremenih hrvatskih slikara. Svoje stvaralaštvo predstavio je vrlo je slikovito u katalogu koji je pratio njegovu samostalnu izložbu u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1981. godine:“Glasam za slikarstvo koje se ne boji sebe: intuicije, zamaha, nepredviđenosti. Koje se ne boji poticaja iz tradicije. Koje ne robuje čistunstvu i besmislenoj dosljednosti. Koje, ako hoće, bez grižnje savjesti uzima “figurativni motiv” kao poetski pretekst slikanja. Za slikarstvo koje se ne stidi emocija. Koje oslobađa energiju. Koje voli bogatstvo kromatskog događanja. Koje voli magmu pigmenta… Riječju: Glasam za slikarstvo koje bi značilo jednu afirmativnu i spontanu MOGUĆNOST SLIKE danas, skeptičnoj i defetističkoj NEMOGUĆNOSTI SLIKE usprkos!”

Otvaranje izložbe slika Đure Sedera iz Zbirke Franjevačkog samostana Rama-Šćit bit će otvorena danas u 19.00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.