25.5.2016. 18:18
0
Promovirana knjiga 'Teorija dramskih žanrova' Svetislava Jovanova
Knjiga „Teorija dramskih žanrova“ autora Svetislava Jovanova, promovirana je danas u sarajevskom Kamernom teatru 55.

Promotori Almir Bašović i Zoran Mlinarević su istakli da se knjiga bavi najstarijim problemima u umjetnosti, književnosti i žanra, a koji počinju još s Aristotelom.

Ali ono što je autora potaklo da sastavi ovu hrestomatiju koju je nazvao „Teorija dramskih žanrova“ je želja da pruži, kako studentima, budućim pozorišnim stvaraocima, tako i stručnjacima i radoznaloj publici nešto što će biti jedna vrsta sažetog presjeka.

Ne sasvim historijskog, kako je rečeno, ali po problemima raspoređenog presjeka kroz pitanje žanra kao jedno od najstarijih dramskih pitanja, bez obzira što kažu da danas vladaju kombinovani žanrovi, te da u pozorištu ne postoje čisti žanrovi kao ni u pisanju drama.

Jovanov je, kako je rekao, pokušao da se osvrne na neka dostignuća modernije teorije žanra, te je u knjizi pripremio dva teksta koja pripadaju 19.vijeku, a od 32 teksta, 27 su sada prvi put prevedena i to su značajni tekstovi.

- Koncepcija je bila da se pokaže, demonstrira ona vrsta razmišljanja koje ne shvata žanr kao nešto statično, hijerarhijsko, nego žanr kao historijske pojave koje nastaju, razvijaju se, pa čak i ako umiru, one nalaze traga i vaskrsavaju u drugim žanrovima. Taj uvid sam htio da zaokružim - kazao je u izjavi za Fenu Jovanov.

Knjiga je promovirana u okviru Festivala „Dani Jurislava Korenića“ koji je danas počeo u Sarajevu, a koji će trajati do 3.juna ove godine.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.