26.5.2016. 13:12
0
U Beču otvorena izložba "Genije 16. stoljeća, Nasuh Matrakči"
U austrijskoj prijestolnici Beču pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turske otvorena je izložba "Genije 16. stoljeća, Nasuh Matrakči", a globalni medijski sponzor izložbe je Anadolu Agency (AA).

Idejni tvorac izložbe je istanbulsko Udruženje za međukulturlani dijalog (IKASD), a organizatori su turska ambasada i Institut Yunus Emre u Beču.

Prije svečanog otvorenja Izložbe u bečkom Muzeju historije umjetnosti upriličena je i konferencija pod nazivom "Nasuh Matrakči i njegove karte".

O životu i djelu Matrakčija, koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, govorio je arhitekta Sinan Genim, a postavka je već prvog dana privukla veliku pažnju ljubitelja umjetnosti i historije u Austriji.

Kustosica Izložbe Beste Gursu istakla je da je riječ o izložbi koja se održava u sklopu međunarodnog projekta koji je započet izložbama u BiH, a najavila je da će krajem godine biti završen i poseban dokumentarni film o Matrakčiju.

Nakon izložbi u Sarajevu, Beogradu, Antaliji i Istanbulu, javnost će 41 izloženi eksponat koji je nastao po uzoru na djela slavnog Matrakčija moći i u Beču vidjeti do 12. juna do kada će izložba biti otvorena.

"Nasuh Matrakči je bio ujedno i naučnik i umjetnik. Odrastao je u periodu Osmanskog carstva, ali je izvor inspiracije savremenim umjetnicima i naučnicima. Svjetskoj kulturi je ostavio bogato nasljedstvo i važno je da se na ovaj način to i prikaže", izjavio je turski ambasador u Beču Hasan Gogus.

Izložba će iz Beča preseliti u Budimpeštu, a u narednom periodu su u planu postavke u Rimu, Parizu, Washingtonu, Tokiju i Ankari.

Matrakči je rođen u XVI stoljeću, navjerovatnije u Visokom, u BiH, a školovao se i radio na dvorima nekoliko osmanskih sultana u zlatno doba tog carstva.

Slovi za jednog od najglasnijih hroničara tog perioda, a iza sebe je ostavio veoma važna djela i u oblasti matematike, vojnih strategija, književnosti, kartografije, umjetnosti i kaligrafije.

Prije dvije godine je obilježena 450. godišnjica od njegove smrti, a tim povodom je i UNESCO tu 2014. godinu proglasio godinom Nasuha Matrakčija. 

(Anadolu Agency) 

 
BecIzlozba
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.