27.7.2016. 19:15
1
Promovisana knjiga 'Žene koje pušu u čvorove' Ece Temelkuran
Turska novinarka Ece Temelkuran promovisala je knjigu ''Žene koje pušu u čvorove'' na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo u okviru festivala knjige Bookstan.

- Ovo je roman o preživljavanju žena i njihovim odnosima. Glavne junakinje su četiri žene koje su odlučile prijeći pustinju kako bi ubile muškarca, koji je slomio srce jednoj od njih – kazala je Temelkuran.

Brojne događaje koji su proteklih godina potresali Bliski istok i sjevernu Afriku potaknule su i podržale žene, zbog čega ih je turska književnica odlučila prikazati iz njihove perspektive.

Život žene, po njenim riječima, najjasniji je pokazatelj politike i društvene situacije u nekoj zemlji.

- Naslov se odnosi na jednu suru u  Kur'anu u kojoj se kaže: "Bojte se žena koje pušu u čvorove, bojte se njihove čarolije". To je poruka te knjige - istakla je Temelkuran večeras ne promociji.

Roman, koji sagledava mogućnosti i prava žena u suvremenom islamskom svijetu, već je postao bestseller u Turskoj i Njemačkoj.

To je jedan od najpoznatijih naslova Temelkuran, a dosada je objavila desetak knjiga i dvaput je proglašena najčitanijom političkom kolumnisticom u Turskoj.

Uglavnom piše o temama koje su kontroverzne u Turskoj, o kurdskom i armenskom pitanju, oslobođenju žena i pitanjima političkih zatvorenika.

(FENA) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.