17.8.2016. 21:51
0
U Sarajevu otvorena izložba o praćenju kvalitete zraka u BiH kroz istoriju
U Sarajevu je danas na SFF trgu kod Narodnog pozorišta otvorena izložba o praćenju kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini kroz istoriju.

Izložbu su, povodom PriroDana 2016, organizirali Sarajevo Film Festival (SFF), Program Ujedinjenih nacija (UN) za okoliš, Delegacija Evropske unije (EU) u BiH, EU Info centar, Regionalni centar za obrazovanje i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS). 

Izložba se sastoji iz 10 panela koji prikazuju slike u vezi s kvalitetom i zagađenju zraka, kao jednog od glavnih izazova klimatskih promjena.

Misija PriroDana 2016 je informiranje i osposobljavanje građana da preduzmu efikasne mjere za poboljšanje kvalitete zraka individualnim akcijama usmjerenim na reduciranje zagađivača zraka.

Službenik Programa UN-a za okoliš u uredu u Beču Pier Carlo Sandei u obraćanju na otvaranju izložbe podsjetio je na veliko zagađenje zraka u Sarajevu prethodne zime te ukazao na činjenicu da ljudi počnu pričati o kvaliteti zraka tek kada postane prekasno, kada dođe zima i počne sezona grijanja.

Zato je, smatra Sandei, ideja da se organizira ovakva diskusija - provokativna i potrebna, kako bi pokrenula razmišljanja.

Također je podsjetio na prošlogodišnji Izvještaj o napretku u kojem je Evropska komisija napomenula da je potrebno unaprijediti stanje stvari u oblasti okoliša u BiH, kao i da mehanizam kontrole zagađenosti zraka nije dovoljno razvijen.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da izložba pokazuje samo dio onoga što se u KS-u kontinuirano radi na otklanjanju tog problema prethodnih nekoliko decenija te da Sarajevo ima najstrožiju regulativu kada je riječ o kontroli i zabranama ispuštanja izduvnih gasova.

To, dodao je, nažalost nije bilo dovoljno da se riješi problem kojem doprinosi i geografski položaj glavnog grada BiH.

Ipak, Konaković smatra da problem zagađenja zraka u Sarajevskom kantonu nije nerješiv, te je, kao jednu od mjera Vlade KS o tom pitanju, najavio da će ove godine u Kantonu Sarajevo već četvrti put biti smanjena cijena gasa.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi mišljenja je da je korisno da se događaji kao što je SFF koriste za skretanje pažnje na pitanja koja nisu u vezi s filmovima, već na teme bitne za građane.

Također, istakao je da teme kao što je zaštita okoliša potrebno više uključivati kada se kreiraju strategije i politike i donose odluke.

Izrazio je nadu da će biti još prilika kada ćemo se moći baviti zaštitom okoliša, ne samo u okviru SFF-a već, da to, kako je rekao, "treba biti svakodnevna diskusija".

Izložba će biti otvorena do 9. septembra, svakog radnog dana, od 09.30 do 17.30 sati.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.