14.9.2016. 22:00
0
Hrvatska: “Lekcije iz ’91.” – izložba koja je okupila ratne fotoreportere iz regije
U sklopu međunarodne izložbe fotografije "Organ vida" otvorena je izložba pod nazivom "Lekcije iz '91." koja je po prvi puta u značajnom opsegu okupila fotografe iz cijele regije i nekoliko međunarodnih gostiju kako bi na jednom mjestu prikazala ratne godine na tlu bivše Jugoslavije, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba prezentira preko 150 fotografija od 33 autora, a izloženi su i isječci iz novina iz toga vremena kako bi se prikazao način tretmana fotografija u različitim hrvatskim i srbijanskim medijima. Te su fotografije imale važnu ulogu tijekom samog rata kada su oblikovale javno mnijenje u svakoj od zaraćenih zemalja, ali i međunarodne javnosti. 

Iako svi fotografi ističu da su svoj posao obavljali profesionalno i objektivno, mediji su često fotografije podređivali svojim političkim agendama, kontekstualizirali ih prema aktualnim političkim potrebama, kaže kustosica izložbe "Lekcije iz '91." Sandra Vitaljić. 

Vitaljić poručuje kako izložba predstavlja pogled ratnih fotografa na stvarnost koju su bilježili obilazeći politička i stvarna bojišta od Slovenije, preko Hrvatske, do Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije. 

U subotu, 17. rujna u 19 sati, povodom izložbe će se organizirati panel diskusija na kojoj će sudjelovati dio autora čije su fotografije izložene. Cilj panela je razgovarati o ratnoj fotografiji i ulozi fotoreportera 1990-ih. 

Izložba je dio većeg projekta udruge Društvo za evropsko zavest iz Maribora, čiji su partneri Foto klub Maribor, Međunarodni festival fotografije "Organ vida" i Foto savez Srbije. Projekt podržava EU fond Europa za građane, a izložba u Galeriji Zvonimir ostaje otvorena do 24. rujna.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.