26.9.2016. 13:15
0
Na Balet Festu Sarajevo večeras 'Priča o vojniku' Bitef Dance Company
FOTO: Fena
"Bitef Dance Company" iz Srbije predstavit će se večeras na sceni Narodnog pozorišta izvedbom predstave "Priča o vojniku" baziranoj na istoimenom djelu Igora Stravinskog, gostujući u okviru ovogodišnjeg Balet Festa Sarajevo.

Tim povodom predstavnicima medija u Narodnom pozorištu obratili su se direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo te akteri predstave Nataša Gvozdenović i Dejan Kolarov.

Edina Papo je istakla da se "Bitef Dance Company" ističe svojim kvalitetom, podvukavši da je koreografija predstave djelo izraelsko-holandskog dvojca Gaj Vajcman/Roni Haver.

Kako je navela, uz zanimljivu koreografiju ansambl od samo šest igrača uspijeva ispričati čitavu priču.

Nataša Gvozdenović navela je da je riječ o vječitoj temi, te da oni žele i na ovaj način poslati poruku da niko ne želi rat.

Pitanje koje postavlja predstava su moralne dileme mladog vojnika u ratu, kako se pošten čovjek može izboriti s tim da je ubijao u ratu. Libreto predstave baziran je na intervjuima vojnika koji su se vratili iz rata.

Predstava "Priča o vojniku" bazirana je na djelu Igora Stravinskog iz 1918. godine. Ona predstavlja jedan od prvih primjera totalnog teatra, budući da je zamišljena tako da objedinjuje igru, glumu i muziku.

Klub Gaj & Roni je angažovao holandsku dramsku spisateljicu Džudit Herzberg da napiše libreto koji će komuncirati s vremenom i koji će pokrenuti važne teme bliske savremenom pozorišnom gledaocu. Herzberg je intervjuirala nekoliko vojnika u Holandiji koji su joj govorili o svojim iskustvima iz rata. Veliki dio libreta čine ovi autentični iskazi.

U predstavi igraju/glume/plešu: Ana Ignjatović, Dejan Kolarov, Luka Kukić, Nataša Gvozdenović, Luka Mihovilović i Vladimir Čubrilo.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.