26.10.2016. 8:28
0
Paul Beatty prvi Amerikanac dobitnik nagrade Man Booker
Dobitnikom prestižne britanske književne nagrade Man Booker 2016. proglašen je u utorak u Londonu kalifornijski pisac Paul Beatty kao prvi američki dobitnik u povijesti te nagrade, za roman "The Sellout", "galvanizirajuću satiru post-rasističke Amerike" koja ga je, po mišljenju žirija, svrstala među velikane poput Marka Twaina i Jonathana Swifta.

Knjiga je opisana kao urnebesno smiješna priča čiji je glavni lik mladi crnac "Bonbon", koji svoj afroamerički identitet želi ojačati kroz obnovu ropstva i segregacije u losanđeleskom predgrađu.

 Sam Beatty ranije je priznao kako bi neki čitatelji knjigu mogli smatrati "teško probavljivom".

 Dobitnika je na posebnoj svečanosti u londonskom Guildhallu proglasila Vojvotkinja od Cornwalla, Camilla. Predsjednica žirija, britansko-američka povjesničarka Amanda Foreman istaknula je kako je riječ o knjizi koja razotkriva sve društvene tabue.

 "Istina je rijetko lijepa, a tu je riječ o knjizi koja vas nabija na križ uz veselo opraštanje. Nabijaju vas i istodobno škakljaju. 'The Sellout' je roman našeg doba; jedna od onih rijetkih knjiga koja se satirom obrušuje na samo srce suvremenog američkog društva, takvom surovom duhovitošću kakvu nisam vidjela od Swifta ili Twaina. Riječ je o prvoklasnoj ozbiljnoj književnosti zaogrnutoj plaštom duhovitosti", kazala je Foreman.

 U obraćanju nakon proglašenja, Beatty je kazao kako nije očekivao tu nagradu, niti može reći da je put do nje za njega bio dugačak.

 "Ne želim biti dramatičan i tvrditi da mi je pisanje spasilo život ili štogod sličnoga. Ali pisanje mi je dalo život", kazao je pisac, kojemu je "The Sellout" četvrti roman.   

 Peteročlani žiri, koji su uz Foreman činili kritičar Jon Day, pisac i profesor Abdulrazak Gurnah, pjesnik i profesor David Harsent te glumica Olivia Williams, četiri je sata vijećao da bi donio tu jednoglasnu odluku.

 Beatty, koji živi u New Yorku, prvi je američki dobitnik u 48-godišnjoj povijesti nagrade, nakon što je prije tri godine promjena pravila omogućila da u konkurenciju uđu pisci bilo koje nacionalnosti čije je djelo napisano na engleskom jeziku i objavljeno u Velikoj Britaniji.

 Ove godine, u uži izbor za tu prestižnu nagradu ušli su još i britanska književnica Deborah Levy, kojoj je roman "Hot Milk" donio dosad drugi ulazak u finale nagrade Man Booker; Britanac Graeme Macrae Burnet s knjigom "His Bloody Project", američka književnica Ottessa Moshfegh s debitantskim romanom "Eileen", kanadsko-britanski književnik David Szalay, nominiran za roman "All That Man Is", te Kanađanka Madeleine Thien s romanom "Do Not Say We Have Nothing". 

 Nagrada Man Booker dodjeljuje se od 1969. i smatra se jednom od najznačajnijih koje se dodjeljuju za roman napisan na engleskom jeziku. Među dosadašnjim pobjednicima su Iris Murdoch, Salman Rushdie, Ian McEwan, Margaret Attwood, Alan Hollinghurst, Hilary Mantel i Julian Barnes.

 Prošlogodišnji je dobitnik Jamajčanin Marlon James (45), za roman "A Brief History of Seven Killings".

 Svi finalisti dobivaju 2,5 tisuća funta (21 tisuću kuna) i posebno uvezeno izdanje svoje knjige. Dobitniku ide dodatnih 50 tisuća funta.

 Od 2005. dodjeljuje se i nagrada Man Booker International za koju konkuriraju pisci iz cijeloga svijeta za djelo objavljeno u engleskom prijevodu. Ove godine nagrada je u svibnju u Londonu uručena južnokorejskoj autorici Han Kang za roman "Vegetarijanac" ("The Vegetarian").

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.