6.12.2016. 13:34
0
Igre voskom i fajumski porteti mlade umjetnice Ire Skopljak
FENA
FENA
FENA
Mlada umjetnica Ira Skopljak u Galeriji "Novi Hram" predstavlja se prvom samostalnom sarajevskom izložbom "Tragovi postojanja" koja je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a bit će otvorena još dva dana.

Skopljak svoj rad bazira na iščitavanju fajumskih porteta ili portreta mumija, koji predstavljaju realistične portrete na drvetu slikane u doba helenističkog Egipta. Korišteni su kao posmrtne maske mumija. Ovakvi portreti su pronađeni širom Egipta, ali najviše u okolini Fajuma, po kome su i dobili naziv. Potječu iz vremena rimske vladavine, kasnije i ranog hrišćanstva. Savremena istraživanja ocjenjuju da je ova slikarska tradicija ugasla sredinom trećeg vijeka.

Ova slikarska tradicija razlikuje dvije tehnike izrade: enkaustika (slikanje voskom) i tempera.

Skopljak za Fenu pojašnjava da se kod tehnike enkaustike koristi vrući vosak s pigmentom, što naziva zahtjevnom i zanimnjivom tehnikom. Upravo zbog tog prelijevanja voska njeni su radovi velikih formata jer vosak traži slobodu koju daju veliki formati.

- To su mumificirana  tijela. Ljudi koji su umrili majstorima su za života rekli da im urade portrete tako da je to nešto prelijepo, frizure, nakit, šminka, kosa kod muškaraca,velike oči - istaknula je ona, govoreći o fajumskim portetima.

Skopljak navodi da se u svom "portretisanju" koristila autoportretima, ali i licima prijateljica i studenata, onima koji su je nečim asocirali na prošla vremena.

- Neki portreti su statični kao ikone, neki opet su u lepršavom pokretu kao da su živi. Ima života u mojim slikama. U pokretu, koloritu, šarenilu. Na njima se tako može vidjeti povezanost muškarca i žene, njihov duh i ljubav. Te duše koje se nalaze - ustvrdila je ona.

O utjecajima velikana likovne umjetnosti poput Klimta ili Franje Likara, Skopljak kaže da voli njihov rad te podsjeća da je i Klimt kopirao stari Egipat, "izvlačio od njega", što i sama radi, ali ipak u svemu ostaje svoja.

Mlada umjetnica se osvrnula i na česta pitanju o utjecaju koji je na nju imao njen otac, poznati bh. umjetnik Mustafa Skopljak. Ističe da joj je on bio životni i onaj umjetnički učitelj, kao i podrška. Ali, dodaje da su oni dva različita karaktera te je sama pronalazila vlastite puteve u umjetnosti.

Ira Skopljak rođena je u Sarajevu 1987. godine. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Nakon toga upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu Nastavnički odsjek, gdje diplomira kod profesora Radoslava Tadića. Magistrirala je na temu "Tehnološki aspekti i simbolika primjene starih slikarskih tehnika i materijala u mojim slikama" na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radi kao viši asistent na predmetima likovna tehnologija na ALU Sarajevo.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.