4.2.2017. 21:15
0
Muzej Sarajeva priprema niz raznovrsnih sadržaja u ovoj godini
Muzej Sarajeva nakon iznimno uspješne godine obilježene velikim brojem posjeta turista u svih pet muzejskih depadansa, i za ovu priprema niz raznovrsnih sadržaja te događaja kojima će znatno upotpuniti kulturnu ponudu grada, posebno u ljetnim mjesecima.

Direktor te muzejske institucije Mirsad Avdić u razgovoru za Fenu navodi da je Planom za 2017. godinu predviđeno organiziranje nekoliko izložbi, predstavljanje knjiga, održavanje predstava u okviru učešća na međunarodnim festivalima, te različitih programa posvećenih najmlađima radi odgajanja nove muzejske publike.

Najveći segment ovogodišnjih sadržaja čine izložbe koje će otvoriti nove vidike na teme iz raznovrsnih segmenata društvenog života i kulturnog naslijeđa BiH.

"Heroji odbrambenooslobodilačkog rata - Ramiz Salčin" naziv je izložbe koja će u Brusa-bezistanu biti otvorena povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, a cilj je podsjećanje i informiranje šire javnosti o odbrambenooslobodilačkom ratu i nosiocima te odbrane.

Stručni kolegij i kustosi Muzeja Sarajeva i Deutsches Arheologisches Instituta Berlin priredit će u martu u Brusa-bezistanu izložbu "Arheološki nalazi iz Njemačke", dok će povodom 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva, biti priređena izložba "Predmeti narodnih heroja".

"Zorka Janjić" naziv je postavke koja će u maju biti postavljena u Despića kući, a posvećena je muzejskoj etnologinji Zorki Janjić koja je dala veliki doprinos u radu i razvoju JU Muzeja Sarajeva, dok će u julu u Brusa- bezistanu biti priređena izložba "Masovne grobnice" čiji su autori muzejski kustosi Amor Mašović i fotograf Muhamed Mujkić, a koja je prije pet godina bila prikazana u Vijećnici u povodu obilježavanja 11. jula, što će biti slučaj i ove godine u Brusa- bezistanu.

Avdić najavljuje da će tokom jesenjeg i zimskog perioda biti postavljeno također niz izložbi, među kojima je i tematska postavka "Kubure" kojom će biti prezentirano vatreno oružje iz muzejske kolekcije "Staro oružje".

Tu je i tematska izložba "Drvorezbarstvo" kojom Muzej želi predstaviti najljepše radove rezbarije na drvetu iz svoje etnološke zbirke, potom "Stari zanati - limarski zanat" koju će Muzej Sarajeva organizirati radi zaštite i afirmacije starih zanata, predstavljajući jedan od njih.

Direktor Muzeja Sarajeva naglašava da će muzejska publika ove godine moći prisustvovati predstavljanju nekoliko važnih izdanja. Jedno od njih je vodič "Avlije i bašte Svrzine kuće" kojim Muzej želi upotpuniti ponudu i prezentaciju depandansa Svrzina kuća. Također, monografija "Antički novac sa područja Sarajeva" ponudit će pregled svog antičkog novca koji je u posjedu Muzeja Sarajevo, uz detaljan naučni i metodološki opis.

Tu je i "Dječiji vodič kroz Muzej" koji je koncepcijom i sadržajem prilagođen za djecu te učenike osnovnih škola, a najmlađima je namijenjena i "Muzejska slikovnica" kao poseban suvenir i rekvizit za upoznavanje  Muzeja.

Od teatarskog sadržaja Avdić izdvaja predstavu "Karađoz" koja će naljeto biti izvedena u Brusa-bezistanu i Despića kući u okviru Festivala "Baščaršijske noći". On podvlači da Muzej Sarajeva učestvuje na tom festivalu već 15 godina, te da su se ovaj put odlučili oživjeti predstave pozorišta sjenki Karađoz.

Direktor Muzeja Sarajeva također naglašava da će saradnja sa školama biti nastavljena i u ovoj godini. Ona se, ustvrdio je, ostvaruje putem radionica, predavanja i zajedničkih izložbi. U sklopu radionica učenici, nakon obilaska muzeja, s kustosima i pedagozima imaju mogućnost izbora tehnike i načina prikazivanja onog što su vidjeli u muzeju (tempera, bojice, glinamol, plastelin, olovka…).

U saradnji s Fondacijom lokalne demokratije i Delegacijom EU u BiH, Muzej je štampao priručnik za školske radionice, koji će umnogome olakšati rad na izboru tema i stvaranju određenog proizvoda nakon radionica (majice i bedževi s motivima iz muzeja, prijedlog web prezentacije muzeja, predstave i slično) kroz viđenje učenika.

U konačnici, Mirsad Avdić podsjeća da je prethodna godina za Muzej bila jako uspješna po broju posjeta i izložbi, ističući da je jedan od najposjećenijih depandansa bio "Muzej Sarajevo 1878-1918", a potom i Muzej Jevreja te Svrzina kuća.

Turisti koji posjećuju Muzej Sarajeva dolaze iz cijelog svijeta - Evrope, ali i Azije te Amerike, a najviše ih fascinira šarolikost kulturnog naslijeđa u BiH.

Direktor Muzeja ističe da se svake godine radi na obnovi muzejske građe, na način što se vrši otkup ili se istraživanjem dolazi do muzejskog materijala.

Osim stalnih izložbi, Muzej je u prošloj godini priredio osam privremenih izložbi i  performans, te predstavljanje muzejskog kataloga "Antički epigrafski i kulturni spomenici sarajevskog kraja".

Muzej Sarajeva čini pet depadansa - "Muzej Sarajevo 1878-1918", Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja i Brusa-bezistan.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.