26.2.2017. 16:02
0
Otvorenje izložbe plakata 'Welcome Home' sutra u Collegium Artisticumu
FOTO: Novo vrijeme
Izložba plakata selektovanih na konkursu “Welcome Home“ bit će otvorena sutra u Galeriji Collegium Artisticum.

Nagradni konkurs “Welcome Home“ u organizaciji je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) u okviru ovogodišnjeg Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima“ a uz podršku Galerije Collegium artisticum i Javne ustanove “Centar za kulturu Kantona Sarajevo“.

Radove za izložbu je odabrao žiri: prof. Dalida Karić-Hadžiahmetović, Dejan Slavuljica, grafički dizajner, i Ibrahim Spahić, direktor Festivala “Sarajevska zima“.

Na otvorenju izložbe će biti proglašen pobjednik konkursa.

Projekat “Welcome Home“ istražuje lične utiske, izazvane socijalno-političkim uticajima i nastale kretanjem stanovništva, promjenama mjesta boravka, odlascima i povratcima, migracijom, egzilom, progonom, izmiještanjem ljudi iz konteksta formiranih lokacija i identiteta, kroz vizuelni komentar reduciran u ograničenu formu jednog medija – plakata koji relativno lako prelazi sa galerijskog zida u javnost ulice i multipliciranu javnost internetske mreže. U fokusu su ideje i prakse koje taj globalni društveni fenomen iskazuju vizuelnim sredstvima, znakovima i simbolima, u jednom od najpopularnijih formata grafičkog dizajna.

U fokusu radova su slike, simboli i poruke koje propituju granice i identitete, doprinose isticanju ljudskog prava na slobodu kretanja, te argumentovanim simbolima i razmišljanjima doprinose oslobađanju od predrasuda o drugima i drugačijima, o mjestima i nastambama, o kulturama i zajednicama i o pravu čovjeka na sigurnost i sopstveni dom.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.