27.4.2017. 8:27
0
Instalacija Anite Zečić, 'Prijedor'92', u Sarajevu
FOTO: N1
Instalacija "Prijedor'92“, projekt umjetnice Anite Zečić, bit će predstavljena danas u Sarajevu na 25. godišnjicu napada na opštinu Prijedor, a riječ je o postavci u obliku kupole visine tri metra s izloženim svjedočenjima i činjenicama o genocidu počinjenom u tom gradu.

Kako je saopćeno iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, to je projekt kojim se želi ukazati na negiranje zločina i genocida počinjenog u općini Prijedor tokom rata 1992. -1995. u BiH.

Izložbu, koja će biti postavljena na Trgu djece Sarajeva, otvorit će umjetnica Anita Zečić, a zatim će se obratiti Prijedorčanke Elmina Kulašić, koja je preživjela logor Trnopolje i Ermina Alagić, rođena 1995. godine.

Građanima Sarajeva će biti omogućeno da uđu u instalaciju kako bi se upoznali sa činjenicama kroz svjedočenja i postavke. Isto tako, dobit će osjećaj šta znači biti "zatvoren“ u prostoru koji je namijenjen da predstavlja golgotu logora.

Cilj instalacije jeste da se skrene pažnja na postratnu situaciju u opštini Prijedor u kojoj aktuelna vlast osporava razmjere genocida koji se desio i koji dodatno otežava pokušaj za suočavanje s prošlošću te implementuje nastavak politike poricanja.

Prijedorska vlast do danas osporava izgradnju spomen-obilježja za 102 djeteta ubijena u Prijedoru, dok sa druge strane u logorima kroz koje je hiljade ljudi maltretirano i ubijeno najsurovijim metodama vlasti RS-a podigle su spomenik Vojnicima Republike Srpske. 

Instalacija podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992-1995. godine zajednički organizuju, umjetnica i autorica projekta Anita Zečić i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.