12.5.2017. 12:22
0
'Mirna Bosna' sedme festivalske večeri u BNP-u
Sedmu festivalsku večer u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica upriličen je bogat program u okviru Pratećeg i Takmičarskog programa.

U okviru Pratećeg programa XVI festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica - Sarajevo 2017. u BNP-u upriličeno je predstavljanje knjige "Narativna ekspanzija - od ideje do djela" Ivice Pinjuha. Učesnici predstavljanja su bili Ivica Pinjuh i Nedžad Fejzić.

Iste večeri, u okviru Takmičarskog programa, izvedena je predstava Kamernog teatra 55 "Mirna Bosna", nastala prema tekstu Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog.

- Predstava "Mirna Bosna" govori o životarenju dvije porodice zbližene minulim ratnim nedaćama i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevne kupus kalje, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja ili barem promijene svakodnevni meni. Prilika za to se pruži kad, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilanjem marihuane i to uspješno. Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizirati kriminalnu organizaciju. U predstavi igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović - navodi se.

Za večeras je, u okviru Pratećeg programa, najavljeno predstavljanje edicije "Ars Scena" izdavačke kuće "Clio". Učesnici će biti Zoran Hamović, Ivan Medenica, Hazim Begagić i Nedžad Fejzić.

U okviru Takmičarskog programa bit će izvedena predstava Harisa Pašovića "Za šta biste dali svoj život?" nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, East West Centra Sarajevo, Pozorišta Promena Novi Sad i Novosadskog pozorišta Ujvideki Sinhaz Novi Sad, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.