21.6.2017. 11:38
0
Sarajevo: Otkriven Kamen mira iz Hirošime
U Zemaljskom muzeju BiH danas je u okviru prezentacije Kamena mira iz Hirošime, otvorena izložba japanske Asocijacije Kamena mira. U maju 1991. godine osnovana je Asocijacija "Kamen za mir" iz Hirošime, koja već 26 godina promovira mirovnu misiju doniranjem ovog kamena gradovima Evrope i svijeta, kao simbola mira i i poruka iz Hirošime

Kamen mira gradu Sarajevu darovao je japanski grad Hirošima, a kamen su otkrili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Asocijacije "Kamen mira iz Hirošime" Michio Umemoto. Ceremoniji je prisustvovao i ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa.

Sarajevo je 111. grad Evrope i svijeta koji je preuzeo kamen mira iz Hirošime. 

To je jedan od 200 autentičnih kamena kojim su bile popločene ulice u Hirošimi kada je na taj grad bačena atomska bomba 6. augusta 1945. godine u 8:15 sati. Kamen iz Hirošime zapravo je granitna ploča visoka 50-ak cm i teška 50 kg. Ploča je jedna od 200 kamenih fragmenata izvađenih ispod tramvajskih šina kod Aioi mosta, koji se nalazio samo 200 metara sjeverno od mjesta eksplozije.

U svaku ploču je uklesan lik japanske božice milosti Kannon i riječi "Iz Hirošime", a bilo je potrebno 10 hiljada ljudi i sedam godina rada da bi se isklesali svi kameni blokovi.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.