11.10.2017. 10:09
0
Knjiga “BiH: Na svom evropskom putu” promovisana u Londonu
Na prestižnom univerzitetu London School of Economics predstavljena je knjiga “Fokus na Reforme: BiH na evropskom putu” koju je nedavno objavio Centar za transatlantske odnose SAIS Johns Hopkins univerziteta u Washingtonu u saradnji sa Američko-bosanskom fondacijom, saopćili su organizatori.

Prošle sedmice knjiga je promovirana i u Sarajevu uz učešće Larsa Wigemarka, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, Maureen Cormack, ambasadorice SAD-a, Edwarda Fergusona, ambasadora Velike Britanije, Christin Hofman, ambasadorice Njemačke te federalnog premijera Fadila Novalića i ministrice Jelke Milićević, kao i gotovo svih autora ove publikacije. U Washingtonu promocija knjige je planirana polovinom novembra ove godina na SAIS Centru za transatlantske odnose. 

Dr. Saša Toperić, direktor pri SAIS Centru, pozdravio je prisutne goste na promociji u Londonu, a panelisti su bili Adnan Muminović, političko-ekonomski savjetnik u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH, te asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, prof. Michael Pugh sa Bradford univerziteta iz Velike Britanije i prof. Vesna Bojičić – Dželilović koja je i moderirala diskusiju.

Dr. Vesna Bojičić-Dželilović je potcrtala da je za dugoročni ekonomski razvoj od krucijalne važnosti održavati momentum ekonomsko-socijalnih reformi u BiH. Reforme se trebaju promatrati kao početak jedne sveobuhvatnije razvojne strategije koja bi proizvela efikasne i permanentne promjene. To zahtijeva čvrstvu opredijeljenost lokalnih vlasti i njihovu odgovornost posebno prema onim grupacijama u društvu koje će biti najviše pogođene ovim neophodnim promjenama.

Toperić je, između ostalog, rekao kako su učinjeni konkretni koraci u implementaciji stavki iz reformske agende pokazali da svi nivoi vlasti u BiH mogu surađivati po pitanjima koja se tiču jačanja ekonomije i socijalnih uslova u BiH, ali i istakao da su mnoge teške ali nužne odluke pred vlastima čije odlaganje može imati negativne posljedice za bh. društvo u cijelini.

- BiH mora činiti više na promociji učinjenih pozitivnih promjena te knjiga koju smo objavili upravo to i čini. Ona predstavlja i svojevrstan istorijski testament, pored toga što nudi i kritički osvrt sa preporukama kako dalje - kazao je on.

Adnan Muminović je predstavio šta je sve urađeno na Reformskoj agendi u posljednje dvije godine, ukazujući kako se BiH poslije dugogodišnjeg zastoja ponovo nalazi na putu ka Evropskoj uniji. Osvrnuo se i na trenutačni zastoj sa reformama, koji nažalost dolazi u trenutku kada Reformska agenda počinje da bilježi prve rezultate u smislu rasta izvoza, industrijske proizvodnje i pozitivnih, mada još uvijek skromnih kretanja na tržištu rada. Dosta toga je već urađeno, ali ostaje još dug put pred svima, naročito u borbi protiv korupcije, reforme zdravstvenog sistema i javne uprave, zaključio je Muminović. 

Profesor Michael Pugh koji često boravi u mnogim gradovima u BiH osvrnuo se na problem političke elite u BiH te upozorio da u liberalnom sistemu vrijednosti reforme imaju opasnost da služe svrsi političkih elita i da bez jačanja privatnog sektora i radne snage njihov učinak može biti znatno manji. On se osvrnuo i na izjavu predsjednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junckera koji je osvrčući se na socijalno-ekonomske reforme koje se provode u mnogim zemljama rekao da "mi znamo šta treba da uradimo ali ne znamo kako dobiti izbore nakon toga".

Na promociji knjige prisustovao je i ambassador BiH Branko Nešković te predstavnici britanskog Foreign Officea.

Knjiga predstavlja kompilaciju članaka o dosadašnjim učincima BiH u reformskim procesima kao i konstruktivnim prijedlozima kako nastaviti sa reformama sa ciljem poboljšanja životnog standarda građana te reformama koje su potrebne za ulazak BiH u Evropsku uniju. Centar za transatlantske odnose SAIS je knjigu objavio i na svojoj web stranici i to po odvojenim člancima tako da će biti dostupna svima zainteresovanim za prilike u BiH.

Vlada Federacije BiH te Kanton Sarajevo su podržali projekt podrske Američko-bosanske fondacije reformskim procesima u BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.