7.11.2017. 11:37
0
U Sarajevu otvorena izložba fotografija 'Svjetska baština Japana'
Izložba fotografija "Svjetska baština Japana" autora Kazuyoshija Miyoshija otvorena je večeras u Brusa bezistanu u Sarajevu, u organizaciji Ambasade Japana u BiH.

Na izložbi, organiziranoj radi promocije kulturne razmjene, predstavljene su fotografije lokacija japanske kulturne i prirodne baštine koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa izjavio je na otvaranju da je dosad na UNESCO listu kulturne baštine uvrštena 21 lokacija u Japanu, od kojih je na izložbi prikazano 16.

- Tokom naše duge historije usvajali smo kulture iz drugih zemalja te razvijali vlastitu ukorijenjenu u osjećajnosti njegovanoj prirodnim bojama. Nadam se da ćete kroz ovu izložbu zavoljeti kulturnu baštinu Japana koju čine palače, hramovi, svetilišta, historijski spomenici, prirodni pejzaži i slično, kao i da će mnogi od vas u bliskoj budućnosti posjetiti Japan i biti svjedoci prekrasnog naslijeđa naše zemlje - dodao je Ogawa.

Istakao je da je tokom svoje misije u BiH posjetio sam mnoga mjesta širom zemlje i uvjerio se u bogatstvo prirodnih i kulturnih resursa ovdje koji su uglavnom nepoznati, te da bi njihovom aktivnijom promocijom više ljudi posjećivalo BiH iz svih krajeva svijeta.

Direktor Muzeja Sarajeva Mirsad Avdić rekao je da im je čast da je u njihovom objektu otvorena izložba japanske baštine, te da se nada da će i u budućnosti sarađivati s institucijama i narodom Japana.

Izložba je otvorena do 14. novembra.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.