16.11.2017. 14:55
0
Aplauzom posljednji put sa scene ispraćen operski velikan Duško Bugarin
Komemorativnim skupom u Narodnom pozorištu Sarajevo kolege umjetnici i brojni prijatelji oprostili su se danas od prvaka sarajevske Opere Dušana Duška Bugarina, uz poruku da će vječno ostati utisnut u njihova srca, a njegov trag zauvijek zapisan u memoare sarajevskog Narodnog pozorišta.

Minutom šutnje poželili su Bugarinu vječni smiraj, a nakon prigodnih govora višeminutnim aplauzom ispratili ga posljednji put sa scene na kojoj je utjelovio nebrojene uloge.

Direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović istaknula je da se Bugarinovim odlaskom spustila svečana zavjesa na životnoj sceni na kojoj su se odigravale najplemenitije priče. Podvukla je da je ogroman umjetnički opus dokaz o njegovoj veličini te da je kao operni prvak u toj kući proslavio 35. i 50. godišnjicu djelovanja, ostavivši iza sebe više od stotinu uloga i više od hiljadu izvođenja.

- On je blagodario cijeli svijet, a iz malog susreta s njim  bili biste sretniji i s plemenitošću u srcu. Hvala ti dragi Duško za sve što si sa nama podijelio. Tvoj odlazak ostavlja zebnju u našim srcima. Tvoja pozorišna porodica je sa tobom - istaknula je ona, podsjetivši da je Duško Bugarin zadnji put na sceni nastupio povodom obilježavanja 70 godina postojanja Opere NPS.

Ministar kulture i sporta Mirvad Kurić smatra da smo Bugarinovim odlaskom izgubili velikog čovjeka, prijatelja, umjetnika i pedagoga.

- Nije bio samo vrhunski pjevač, već i veliki pedagog, odškolovao je mnoge generacije. Imao sam sreću raditi u nekoliko projekata s njim, oni nisu bili kao ostali, jer je proba uvijek počinjala nekim dobrim vicem. Znao je da napravi tu prelijepu atmosferu za rad, a oduševljavao je tolikom energijom s kojom je svakoj ulozi prilazio - ustvrdio je on.

Da se danas opraštamo od velikog čovjeka i umjetnika s kojim je prije 43 godine zajedno stupio na scenu naglasio je zamjenik gradonačelnika Ivica Šarić, podsjetivši da je Bugarin 1974. godine došao u Sarajevo, zavolivši i grad i ljude u njemu.

- U ovoj sredini stekao je mnogo prijatelja s kojima je podijelio sudbinu opkoljenog grada, ni jednom ne pomišljajući da ga napusti. Nedostajaće nam njegov vedri duh i vicevi kojima nas je uvijek uveseljavao - kazao je Šarić.

Prigodnim riječima od Duška Bugarina oprostio se i reditelj i autor Dragan Komadina, naglasivši da će ga se prijatelji zauvijek sjećati po nenametljivom, blagom osmijehu, te da će posebno nedostajati generacijama studenata na koje je prenosio bogato znanje i iskustvo.

Sahrana Dušku Bugarinu bit će održana u petak, 17. novembra u 14.30 sati na gradskom groblju Bare.

Duško Bugarin rođen je u Temišvaru 1931. godine, gdje je završio gimnaziju. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Bukureštu 1955. i iste godine angažiran u Državnom operetskom pozorištu. Član Novosadske opere postao je 1971., a član Sarajevske opere 1974. U Sarajevskoj operi proslavio je 35 i 50 godina umjetničkog rada, kao prvak sarajevske opere, ulogama Jupitera u opereti "Orfej u podzemlju" (1990.) i Bartola u "Figarovoj ženidbi" (2005.).

U svojoj 50-godišnjoj karijeri imao je više od 80 premijera, 187 uloga u operama, operetama, mjuziklima i 5.000 nastupa. U Sarajevskoj operi režirao je dvije predstave ("Madame Butterfly" 1991/92. i "Basten i Bastena" 1995/96.), te bio asistent režije u tri predstave ("Orfej u podzemlju" 1990/91., "Služavka gospodarica" 1995/96. i "Šišmiš" 2005/06).

Njegov posljednji nastup zabilježen je učešćem na koncertu "Opera Gala" 2016. godine, povodom obilježavanja 70. godina sarajevske Opere.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.