25.11.2017. 19:35
0
Predstava za djecu 'Bosanska bajka' izvedena u Bratuncu
Pozorišna predstava za djecu „Bosanska bajka“ koju je režirao Nedim Malkočević, a producirao Bosanski kulturni centar (BKC) Tuzlanskog kantona (TK), danas je izvedena u Domu kulture u Bratuncu.

Predstava je izvedena u okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Radi se o jedinstvenom projektu podrške povratničkoj populaciji, a cilj je da se djeca kroz pozorišnu umjetnost upoznaju o vrijednostima i ljepotama njihove domovine.

Mališani i njihovi roditelji danas su uživali u ovoj jedinstvenoj predstavi, te su sa velikom pažnjom pratili pustolovine troje prijatelja kroz Bosnu i Hercegovinu.

Kako je istaknuto, ovo izvođenje „Bosanske bajke“ ima posebnu vrijednost, jer djeca u ovim krajevima nemaju često mogućnost da gledaju kvalitetne pozorišne projekte.

Bilo je ovo 17. izvođenje predstave koja je do sada izvođena u Tuzli, Živinicama, Maglaju, Kotor- Varoši, Janji, Osmacima, Zvorniku i Banjoj Luci.

Predstava na bajkovit i jedinstven način govori o bosanskim vrijednostima, jeziku, kulturi, historijskom naslijeđu i ljepotama Bosne i Hercegovine.

Bosanska bajka govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna.

U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu sa Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim bosanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima. Kroz predstavu su prikazane bosanske prirodne ljepote i stećci, koji pomažu prijateljima da pronađu tajni bosanski ključ, saopćeno je iz JU BKC TK.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.