19.12.2017. 10:40
1
Otvorena izložba slika akademske slikarice Ivane Ćavar
Otvaranje izložbe pod nazivom "I svjetlo svijetli u tami, i tama ga ne obuze" akademske slikarice Ivane Ćavar iz Širokog Brijega upriličeno je u ponedjeljak u Galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu, u sklopu manifestacije "Božiću u susret".

Izložbu s oko dvadesetak radova  svečano je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović, a o radovima je govorio povjesničar umjetnosti i likovni kritičar te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu Stanko Špoljarić.

Za akademsku umjetnicu Ćavar, Špoljarić je kazao kako je zavidnu dionicu svog umjetničkog opusa posvetila prizorima sakralne tematike dajući rasponu scena kršćanske ikonografije svoj umjetnički pečat prožet dubokim doživljajem Evanđelja s jasnom spoznajom da je život uz umjetnost put prema Bogu.

 - Ivana je svoj stvaralački čin upravo darovala veličajnosti motiva, spajajući iskustvo i neku dječju začudnost, potaknutu slikovitim opisom evanđeliste Luke - kazao je Špoljarić.

Akademska slikarica  Ivana Ćavar do sada je izlagala na više samostalnih i preko sto skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu te je uz to izvela nekoliko javnih radova sakralne tematike u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

 Ćavar je ove godine obranila  doktorsku disertaciju iz likovne umjetnosti - grana slikarstva s temom "Intimizam u slikama Kristova uskrsnuća".

 Izložba ostaje otvorena mjesec dana.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.