26.3.2018. 22:45
0
Tradicionalna uskrsna 'Napretkova' likovna izložba otvorena u Sarajevu
Tradicionalna izložba radova u raznim likovnim tehnikama, koju povodom velikog hrišćanskog blagdana Uskrsa priređuje Udruga likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, otvorena je večeras u Sarajevu, u galeriji crkve Svetog Ante na Bistriku.

Time su započeli "Napretkovi" uskrsni dani čiji će centralni događaj biti svečani uskrsni koncert u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, najavljen za 10. april.

Večerašnju izložbu je otvorila dopredsjednica "Napretkove" Udruge likovnih umjetnika iz podružnice u Kiseljaku Ivana Ribičić.

Planirano je da ova likovna smotra 2018. traje dvije sedmice, ali se nerijetko dešava da planirani termin bude i produžen.

Nakon Sarajeva, izložba se seli u Kiseljak i "ko zna dokle će još stići", rekao je na otvorenju član Udruge  Miroslav Pilj.

Tradicionalno, ova izložba revijalnog karaktera koju odlikuje veliki broj eksponata, ove godine šezdesetak, donosi nova djela zaljubljenika u likovno stvaralaštvo.

Bez zadanih tema, u raznovrsnim tehnikama, autori daju dio osobnosti u djelima, iz prostranstava umjetničke svijesti, ali i podsvijesti pa i snoviđenja.

- Autori su i ovoga puta pokazali da posjeduju ono što zovemo nesputanom maštom, a njene plodove vješto prenose na platno. Tome valja pridodati i elemente ekspresionističkih iskustava, vidljive ponajprije u konkretnim oblicima i snažnom govoru boje. Nadahnuti snagom imaginacije, svaki od njih kreira autentičan vlastiti svijet oblika koji vibriraju između realnog svijeta i fantazije. Slikajući različite motive, umjetnici nepretenciozno spajaju koncept, bude emocije, pri čemu svaki potez uvjetuje onaj sljedeći, baš kao što je on sam uvjetovan prethodnim, a kao posljedica nastaju iznimno dojmljiva djela koja nas potiču na promišljanje o neophodnosti težnje ka ravnoteži emocija i razuma u svakom od nas - zapisla je predsjednica „Napretkove“ udruge likovnih umjetnika Hiba Mustafić.

Autorski radovi su raznoliki, veliki broj umjetnika opredijelio se motivima i koloritom za povratak prirodi, čovjeku, rečeno je također na otvorenju.

Organizatori vjeruju da će ovogodišnja uskrsna izložba, kao i prethodne koje se tradicionalno priređuju u galeriji crkve Svetog Ante na Bistriku, s razlogom biti uvrštena među kulturne događaje od značaja kako za Udrugu likovnih umjetnika i Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ tako i za grad Sarajevo, a i Bosnu i Hercegovinu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.