28.3.2018. 22:45
0
Likovna izložba "O njoj'" Adisa Lukača otvorena u galeriji Java
Izložba likovnih radova „O njoj“ umjetnika Adisa Lukača otvorena je večeras u Sarajevu u Galeriji savremene umjetnosti „Java“.

Izložbu je otvorio autor, a u izjavi za Fenu najavio je da će trajati mjesec dana.

U mnoštvu izloženih crteža i slika, kao i skulptura i reljefa, ovaj novi ciklus radova Adisa Lukača posvećen je ženi, prvenstveno njenom tijelu, ali i cjelokupnom biću u osami vlastitog doma, njenom licu često utonulom u sjetne i nedostupne misli.

Tokom otvorenja postavke, autor je i verbalno, kao što je učinio i likovno, pokazao respekt ženskom dijelu čovječanstva.

Žena kao motiv je u najljepšim djelima i najvećih umjetnika ne samo u slikarstvu nego i literaturi, muzici, kazao je.

Historičarka umjetnosti Andrea Mekić zapisala je povodom ove izložbe da su Lukačove kompozicije često riješene u svega nekoliko poteza, sažete u likovnom izrazu, ali vrlo rječite u iskazu.

- Raspoloženje i emotivna stanja naglašena su sugestivnim detaljima, gestama ili položajem tijela: nervozne ruke što stišću jedna drugu, okrenuta leđa, zamišljena lica te sjetne oči potiču empatiju, ali i povećavaju distancu  između portretisane osobe i posmatrača. Figure na crtežima ne posmatramo samo kao tijelo već kao subjekt i individuu. Mada su tijela pretežno naga, prisutan je tek decentni erotizam te prizorima ne upravlja požuda - navela je, između ostalog, Mekić.

Na otvorenju izložbe je naglasila da Adis Lukač nije samo likovni stvaralac, već i poeta, a da u likovnom ciklusu „O njoj“ nije mogao izbjeći vokaciju skulptora.

Lukač je mladi sarajevski umjetnik, akademski skulptor.

Simpatije javnosti je pridobio naročito kad je izradio skulpturu kralja Tvrtka I Kotromanića postavljenu u centru Tuzle.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.